Глава МЗС Австрії: Про «Ялту 2.0» можна навіть і не думати

Глава МЗС Австрії: Про «Ялту 2.0» можна навіть і не думати

Укрінформ
Про новий поділ Європи на сфери впливу, як це відбулося за результати Ялтинської конференції у 1945 році, не може бути й мови.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг в інтерв’ю газеті Die Presse.

"Про "Ялту 2.0", на якій у Європі, як за радянських часів, над головами народів… окреслюються сфери впливу, можна навіть і не думати. Якщо Росія вважає, що вона може підкріпити свої аргументи, як і раніше, лише танками та ракетами, то вона фактично визнає провал своєї політики", - прокоментував Шалленберг вимоги Москви щодо неприєднання України до НАТО та виведення сил Альянсу з країн колишнього Варшавського договору.

Австрійський міністр також назвав абсурдними твердження, ніби РФ почувається в небезпеці через розширення НАТО на схід. Він вказав на те, що саме російські війська, а не сили Альянсу вторглися в грузинські Південну Осетію та Абхазію, молдавське Придністров’я та українські Донбас і Крим.

Читайте також: Глава МЗС Австрії закликав Росію «забрати руки від України»

"Цілком може бути, що Москва все ще відчуває фантомні болі через 30 років після розпаду Радянського Союзу. Багато держав втратили імперії в XX столітті: Велика Британія, Франція, Німеччина, Австрія. Але з цим можна впоратися інакше", - заявив Шалленберг.

Коментуючи скупчення військ Росії поблизу України та реакцію НАТО на підтримку Києва, він зауважив, що складається таке відчуття, "ніби хтось бавиться коробкою сірників біля копиці сіна", від чого може спалахнути пожежа, яку вже не можна буде взяти під контроль.

Глава МЗС Австрії заявив про готовність Заходу до діалогу з Росію, однак пояснив, що він має відбуватися на рівних, без ультиматумів і "без рушниці, приставленої до скроні України".

Шалленберг додав, що ЄС опрацьовує комплексний пакет санкцій в економічному та фінансовому секторах, який буде застосовано проти Росії у разі вторгнення в Україну. "Якщо буде ескалація - буде дуже чітка, однозначна та швидка відповідь", - зазначив він.

Читайте також: Австрія не виключає ізоляції Росії від платіжної системи SWIFT у разі вторгнення в Україну

Міністр додав, що багато залежатиме від того, що відбудеться насправді: "Якщо російські війська вторгнуться на українську територію широким фронтом, то це найгірший сценарій. Є й інші сценарії: кібератаки, атаки найманців без знаків розрізнення".

Як повідомлялося, минулого місяця Росія висунула вимогу, щоб НАТО повернулося до позицій 1997 року, а Україна та Грузія втратили будь-які перспективи членства в Альянсі.

У Москві також зажадали виведення сил НАТО з країн, які приєдналися до нього після 1997 року. Як приклад були названі Румунія та Болгарія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-