Україна була в центрі уваги міністрів оборони ЄС під час зустрічі у Бресті – Боррель

Україна була в центрі уваги міністрів оборони ЄС під час зустрічі у Бресті – Боррель

Укрінформ
Ситуація, пов’язана із концентрацією військ РФ вздовж кордонів України, її вплив на архітектуру європейської безпеки, а також дипломатичні зусилля, спрямовані на деескалацію напруги, були центральною темою неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС у французькому Бресті 12-13 січня.

Про це на пресконференції за підсумками зустрічі розповів високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Повний запис спільної пресконференції високого представника ЄС та міністра збройних сил Франції Флоранс Парлі оприлюднений на мультимедійному порталі ЄС.

«Ми говорили сьогодні про Україну... Я поінформував колег-міністрів про візит до України минулого тижня - це був перший візит високого представника на контактну лінію на сході з початку конфлікту у 2014 році. Це була нагода висловити підтримку Європейським Союзом суверенітету та територіальної цілісності України. Діалог з Росією розпочався. Наша позиція залишається незмінною - будь-яка подальша агресія проти України матиме масивні наслідки та високу ціну для Росії», - сказав Боррель

Він зауважив, що ця ситуація більша за виклики, перед якими постає Україна, оскільки торкається всієї архітектури європейської безпеки. Під час зустрічі представники ЄС висловили свої занепокоєння та пропозиції для деескалації напруги, зокрема щодо створення механізму консультації, запобігання інцидентам, каналів термінового зв’язку.

Високий представник ЄС наголосив на тому, що країни ЄС рішуче налаштовані зробити ґрунтовний внесок у переговори щодо безпеки на континенті. При цьому він підкреслив – у цьому питанні ЄС перебуває у постійному контакті із США, за останній час між сторонами відбулося більше 100 контактів на різному рівні. Про підсумки першого раунду переговорів з Росією європейську сторону поінформувала заступниця Держсекретаря США Шерман, вчора міністри отримали інформацію про засідання ради НАТО-Росія від Генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга.

«Продовжується постійна координація та комунікація, і нічого не говорить, що ЄС стоїть осторонь цього процесу. Навпаки. Ми продовжуємо нашу участь через відносини зі США та продовжимо робити це у майбутньому. Нас запевнили, що нічого не буде погоджено про європейську безпеку без потужної координації та участі європейців», - наголосив Боррель.

Він підкреслив, що ЄС продовжуватиме надавати підтримку Україні.

Високий представник нагадав про нещодавнє рішення ЄС виділити допомогу у 30 мільйонів євро для розвитку логістичних спроможностей української армії. На додаток до дорадчої місії ЄС, яка вже діє в Україні та допомагає підвищити її стійкість проти гібридних атак, ЄС розглядає можливість розгортання в Україні тренувальної місії для військового персоналу.

«Це не буде військова тренувальна місія на зразок тієї, що є в Малі або була в ЦАР. Ця місія – не про тренування для солдатів, не про базове тренування, яке не є для них необхідним. Це про тренування штабних офіцерів високого рангу. Ці пропозиції на столі, а в Україні працює попередня місія, яка визначає, що необхідно. Ми сподіваємося, що рішення буде прийнято доволі швидко», - наголосив Боррель.

Він зауважив, що ця дискусія буде продовжена сьогодні під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу.

Читайте також: Боррель назвав три принципи, які Росія прийняла раніше і тепер ставить під сумнів

Як повідомлялося, міністри закордонних справ країн Євросоюзу розпочнуть сьогодні неформальну дводенну зустріч у французькому місті Брест під головуванням високого представника ЄС для обговорення найважливіших питань зовнішньої політики ЄС, включаючи безпекову ситуацію навколо України.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-