Міністри закордонних справ ЄС у Бресті говоритимуть про Україну та Стратегічний компас

Міністри закордонних справ ЄС у Бресті говоритимуть про Україну та Стратегічний компас

Укрінформ
Міністри закордонних справ Євросоюзу проведуть сьогодні неформальну зустріч у французькому Бресті для обговорення найважливіших питань зовнішньої політики, включаючи безпекову ситуацію навколо України, перспективи програми Східного партнерства та положення майбутнього Стратегічного компасу ЄС.

Як передає Укрінформ, огляд порядку денного зустрічі міністрів закордонних справ оприлюднений на сайті Французького головування Ради ЄС

«Міністри закордонних справ країн-членів ЄС обговорять міжнародні питання на зустрічі під головуванням високого представника ЄС/віцепрезидента Європейської комісії Жозепа Борреля… Міністри обговорять ситуацію з безпеки у Східному сусідстві ЄС, зокрема в Україні та в Білорусі. У розвиток рішень останньої зустрічі Ради ЄС із закордонних справ, де країни-члени підтвердили зобов’язання щодо суверенітету та територіальної цілісності України, а також солідарність із громадянським суспільством Білорусі, міністри проведуть оцінку поточного середовища з безпеки», - йдеться у повідомленні.

Одним із головних питань зустрічі буде поглиблене обговорення Стратегічного компасу ЄС напередодні розгляду цього документа на рівні глав держав і урядів Євросоюзу у березні цього року. Документ окреслить поточні виклики у сфері європейської безпеки та напрямки розвитку оборонної та безпекової політики ЄС на наступні 10 років.

Читайте також: Для стабільності в Європі потрібен «вимогливий діалог» з Росією - глава МЗС Франції

Іншими важливими питаннями зустрічі є розгляд шляхів для встановлення більш збалансованих відносин між ЄС і Китаєм, посилення співробітництва між ЄС і Африканським Союзом.

Як відомо, неформальні зустрічі міністрів закордонних справ, так звані “Gymnich”, проводяться в ЄС з 1974 року. Вони надають можливість для неформального, відкритого та стратегічного обговорення найбільш важливих зовнішньополітичних питань і пріоритетів ЄС у цій сфері.

Фото: Sean Gallup/Getty Images 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-