Боррель назвав три принципи, які Росія прийняла раніше і тепер ставить під сумнів

Боррель назвав три принципи, які Росія прийняла раніше і тепер ставить під сумнів

Укрінформ
Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель перерахував три принципи, які Росія прийняла раніше, а тепер ставить під сумнів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на блог європейського дипломата.

«Перше (принцип – ред.) — це право кожної держави вільно вибирати, до якої міжнародної організації належати чи не належати, та бути учасником договорів чи союзів, як це визнається Паризькою хартією», - написав Боррель.

За його словами, другим і третім принципами є незастосування сили та повага до територіальної цілісності всіх держав.

«Росія порушує ці три фундаментальні принципи в Україні, як це вона вже зробила в Грузії. І Росія не просто стверджує, а супроводжує це зростаючим військовим тиском на український кордон, погрожуючи Києву новою інтервенцією, якщо її вимоги не будуть задоволені повністю», - зазначив дипломат.

Боррель підкреслив, що Росія також хоче зобразити Європейський Союз «неактуальним» і добивається розірвання стратегічної зв’язки Сполучених Штатів і Європи.

«РФ також прагне визнати, що має вирішальний вплив на Україну та Білорусь, не кажучи вже про Центральну Азію», - сказав Боррель.

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Емануель Макрон заявив, що жодні рішення, що стосуються європейської безпеки, включаючи реагування на факт російської агресії проти України, не будуть прийматися без прямої участі Європейського Союзу.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-