На сьогодні немає потреби запроваджувати воєнний стан в Україні – Данілов

На сьогодні немає потреби запроваджувати воєнний стан в Україні – Данілов

Відео
Укрінформ
На сьогодні немає потреби запроваджувати воєнний стан в Україні. Якщо така необхідність з'явиться, рішення ухвалять негайно.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі Апостроф TV розповів секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов. 

“Я б не лякав людей зараз запровадженням воєнного стану. Рішення прийматимуться залежно від тих обставин, які сьогодні будуть у країні. Сьогодні я можу сказати, що таких обставин немає. А якщо вони завтра з'являться, то відразу будуть ухвалені відповідні рішення, ніхто не буде з цим зволікати. Щобільше, такої ситуації, яка відбувалася у 2014 році, коли військові не захищали свою країну – такого точно не буде. Усі чітко діятимуть згідно зі своїми інструкціями, згідно зі своїми повноваженнями, відповідно до того, що на сьогодні має відбуватися”, – сказав чиновник у відповідь на питання про те, чи можливе в Україні запровадження воєнного стану.

Він нагадав, що коли видання Washington Post повідомило про велике скупчення військових РФ на кордоні, Україна чітко дала зрозуміти, що володіє інформацією.

“Чи є зараз збільшення військової присутності на кордонах із нашою територією? Так, є. Але воно не дуже критичне, щоб зараз казати: "Все, ось завтра вони почнуть". Ми цього зараз не бачимо. Ми ясно розуміємо, що знаходиться в радіусі 200 км від нашого кордону, саме кордону, а не лінії зіткнення з Російською Федерацією. Ми ясно розуміємо, що знаходиться на відстані до 400 км від нашого кордону, ми розуміємо, що це за угруповання, їхню кількість, знаємо, чим вони оснащені. У нас це все під контролем, і ми щодня отримуємо інформацію від відповідних інституцій щодо цього. Сьогодні такої небезпеки ми не бачимо”, – пояснив секретар РНБО.

Водночас він зазначив, що така небезпека може виникнути в будь-який час, адже невідомо, що в голові у людей, які сидять у Кремлі. Данілов додав, що Україна не звільнятиме Донецьку та Луганську області у військовий спосіб, тому що усвідомлює кількість людських жертв, які спричинить таке рішення.

"Це для росіян був відомий вислів, що "жінки ще народять". Ми цінуємо життя кожної нашої людини, і нам дуже боляче, коли ми втрачаємо людей на фронті”, – сказав Данілов.

Як повідомляв Укрінформ, 18 грудня міністр оборони України Олексій Резніков на брифінгу після переговорів зі своєю колегою з Данії Тріне Брамсен заявив, що Україні потрібно, аби НАТО допомогло їй з наступальним озброєнням, а захищатись від російської агресії вона буде самостійно.

Раніше міністерство закордонних справ РФ передало список з 8 пунктів із вимогами до США. Серед цих вимог – заборона на вступ до НАТО для України, а також вимога вивести всі війська та припинити постачання зброї у країни, які вступили до Альянсу після 1997 року, тобто з Польщі, країн Балтії та балканських країн. Також вимагається відвести далекобійні ракетні системи.

Окрім цього, РФ вимагає припинити постачання зброї до України та вивести контингент військових радників та інструкторів, а також не брати участь у навчаннях на українській території. ЗМІ відзначає, що у Москві погрожують «воєнною відповіддю» та можливим повторенням Кубинської кризи 1962 року, якщо НАТО не виконає ці вимоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-