На рішення Верховного Суду щодо Тупицького буде подана апеляція - ОП

На рішення Верховного Суду щодо Тупицького буде подана апеляція - ОП

Укрінформ
На рішення Верховного Суду про визнання протиправним указу Президента Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду буде подана апеляція.

Це рішення ВС не зможе зупинити судову реформу, заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк в коментарі, переданому Укрінформу.

«Безумовно, буде подано апеляцію на це рішення Верховного Суду. Президент діяв законно і в інтересах суспільства, скасовуючи указ Януковича про призначення Тупицького. Безумовно, це рішення ми не визнаємо в будь-якому разі. Безумовно, Президент не допустить знищення судової реформи. Безумовно, Тупицький - як особа, обґрунтовано підозрювана в скоєнні злочинів проти правосуддя, - повинен отримати справедливий вирок. І вже точно, сьогоднішнє рішення ВР не зможе зупинити судову реформу», - зазначив Подоляк.

Радник глави ОП вважає, що нинішнє рішення ВС - не про Тупицького, а про «опір неминучому» і «класичній суддівській корупції».

Читайте також: Верховний Суд визнав незаконним указ Зеленського про звільнення Тупицького

Він наголосив, що дане рішення спрямоване проти конкретних законів про очищення Вищої ради правосуддя і про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а без цих законів корупцію у судовій гілці влади України неможливо перемогти.

«З цими законами у корумпованих суддів просто немає шансів зберегти вплив. Саме тому Верховний Суд намагається захистити корупційну систему. І щоб реалізувати цей сценарій, в тому числі знадобився Тупицький - і саме в Конституційному Суді», - сказав Подоляк.

Крім того він звернув увагу, що вчора керівник Ради суддів Богдан Моніч закликав народних депутатів доопрацювати законопроект про перезавантаження Вищої ради правосуддя.

«Сьогодні підключився вже і Верховний Суд - там прийнято рішення на користь Тупицького щодо Указу президента про скасування указу Януковича про призначення Тупицького. Тупицького намагаються повернути, щоб він організував знищення судової реформи у той самий антиконституційний спосіб, яким було знищено, наприклад, кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях», - додав Подоляк.

Читайте також: Тупицький витратив на юридичні послуги більш як 270 тисяч

Як повідомлялося, у вівторок Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним Указ Президента Володимира Зеленського від 27 березня поточного року, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду.

Президент Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці. 26 лютого своїм указом Президент продовжив відсторонення Тупицького ще на один місяць.

Тупицький оскаржив у ВС укази про своє відсторонення від посади судді КС.

Читайте також: Веніславський подав до Держбюро розслідувань заяву щодо правопорушень Тупицького

27 березня Президент скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна суддями КСУ.

Зеленський зазначив, що укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовані за результатами аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО.

Звільнені судді оскаржили указ Президента у Верховному Суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-