Веніславський пояснив, чому Президент ветував закон про відновлення роботи ВККС

Веніславський пояснив, чому Президент ветував закон про відновлення роботи ВККС

Укрінформ
Під час голосування за законопроєкт про судову реформу щодо відновлення роботи ВККС народні депутати прийняли частково конкуруючі між собою правки. Тому Президент України Володимир Зеленський ветував прийнятий закон.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів представник Президента України в Конституційному суді України (КСУ), народний депутат України Федір Веніславський, передає Укрінформ.

Йдеться про закон №3711-д "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України".

Президент повернув документ до Верховної Ради з низкою пропозиції, які, як наголосив Веніславський, "абсолютно обґрунтовані" й спрямовані на поліпшення змісту тексту прийнятого закону, оскільки "було проголосовано технічно дві правки, які конфліктували між собою, й по-різному визначали порядок голосування конкурсної комісії".

"В одному варіанті, який був саме компромісним, і влаштовував і міжнародних партнерів, і знайшов підтримку в залі, було передбачено, що рішення приймається більшістю. Більшість — це чотири людини, з яких принаймні дві повинні бути міжнародними експертами. А друга правка, яка також була проголосована, передбачила, що рішення приймається більшістю, за умови, що в цій більшості є двоє представників міжнародних експертних організацій, і двоє представників ради суддів", — пояснив Веніславський.

Читайте також: Комітет Ради підтримав пропозиції Президента до закону про ВККСдепутат

За його словами, другий варіант міг бути предметом зловживань, оскільки представники Ради суддів могли б заблокувати будь-яке рішення.

"У фінальному варіанті залишиться правка, при якій рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість членів ВККС, за умови, що в цій більшості є мінімум двоє представників міжнародних організацій", — відзначив Веніславський.

Він додав, що одночасне прийняття цих двох правок, що суперечать одна одній, — не єдина причина, з якої Президент ветував документ. Не менш важливим є забезпечення пропорційного представництва суддів у складі ВККС.

Серед інших пропозицій Президента Веніславський виділив надання виконуючому обов'язки голови Вищої ради правосуддя розширених повноважень у разі відсутності голови, а також забезпечення повноцінної діяльності міжнародних експертів у складі конкурсної комісії.

Як повідомляв Укрінформ, 5 липня Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон про перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та направив його на підпис Президенту.

Раніше спікер не виключав, що Президент може ветувати відповідний закон через колізію правок. За його словами, дві проголосовані правки до закону суперечать одна одній. Зокрема, одна передбачає збільшення ролі міжнародних експертів, а друга - зменшення. Спікер також зазначав, що в разі, якщо Президент ветує законодавчий акт, Верховна Рада наступного пленарного тижня (з 12 до 16 липня) зможе його розглянути та усунути суперечності.

Парламент ухвалив відповідний законодавчий акт 29 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-