Зеленський повернув до Ради закон про відновлення роботи ВККС зі своїми пропозиціями

Зеленський повернув до Ради закон про відновлення роботи ВККС зі своїми пропозиціями

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України".

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані у картці законопроєкту на сайті Верховної Ради

Закон, ухвалений 29 червня, передбачає перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з вирішальною роллю міжнародних експертів.

Водночас у своїх пропозиціях Президент зазначає, що документ містить положення, які не узгоджуються між собою.

Зокрема, абзацом 17 пункту 16 розділу І закону передбачено, що рішення першого складу конкурсної комісії є ухваленим, якщо за нього проголосували не менше ніж чотири члени комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями. Водночас згідно з абзацом 20 цього пункту рішення конкурсної комісії ухвалюється, якщо за нього проголосували не менше ніж чотири члени комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями та двоє запропоновані Радою суддів України.

Читайте також: Формування ВККС, або Як українська судова реформа просунулася на крок уперед

“Відтак запроваджуваний законом порядок прийняття рішень першим складом конкурсної комісії зумовлює колізію правових норм з одного і того ж питання”, - зазначає глава держави.

Він також наголошує, що згідно з ухваленим документом, для підтримки діяльності першого складу конкурсної комісії та роботи її членів можуть залучати додаткових експертів та фахівців, запропонованих на запит комісії міжнародними та іноземними організаціями, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п’яти років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та/або запобігання і протидії корупції; такі експерти та фахівці мають доступ до всіх документів та інформації, пов’язаної із проведенням конкурсу на зайняття посади члена ВККСУ, та на них поширюються всі обмеження, визначені Законом "Про судоустрій і статус суддів" для членів конкурсної комісії.

При цьому Президент зауважує, що вимог та обмежень для таких додаткових експертів, фахівців закон не містить.

Документ також не визначає, у яких випадках та з яких саме питань діяльності конкурсної комісії та роботи її членів можуть залучатися додаткові експерти та фахівці, права та обов’язки таких осіб, їхні повноваження.

Президент наголошує, що зважаючи на необхідність утвердження принципу незалежності судової влади, ураховуючи статус та повноваження Вищої кваліфікаційної комісії суддів важливо забезпечити пропорційне представництво членів ВККС, які призначаються з числа суддів або суддів у відставці, не лише при формуванні її складу, а й при визначенні її повноважності. Зокрема, пропонується передбачити, що Вища кваліфікаційна комісія суддів вважається повноважною за умови призначення до її складу не менше ніж одинадцяти членів, щонайменше шестеро з яких призначені з числа суддів або суддів у відставці.

Читайте також: У ВРП сказали, у скільки обходяться судді, які не здійснюють правосуддя через непрацюючу ВККСУ

Як зазначається у пропозиціях Президента, законом також унормовано питання призначення членів конкурсної комісії на випадок, якщо голова Вищої ради правосуддя не призначить їх у визначений строк. При цьому в законі відсутній механізм, який би дозволив розпочати процедуру формування першого складу конкурсної комісії у разі, якщо з тих чи інших причин голова ВРП не звернеться до суб’єктів формування конкурсної комісії щодо подання кандидатур до її складу.

Як повідомляв Укрінформ, 29 червня ВР ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (№3711-Д). 2 липня ВР розблокувала підписання документа, відхиливши дві постанови про його скасування. 5 липня Голова ВР Дмитро Разумков підписав відповідний законодавчий акт і направив його на підпис Президенту.

Раніше Разумков заявляв, що не виключає, що Президент може ветувати відповідний закон через колізію з правками. За його словами, дві проголосовані правки до закону суперечать одна одній. Зокрема, одна передбачає збільшення ролі міжнародних експертів, а друга — зменшення.

7 липня під час спільної з Президентом Литви Гітанасом Наусєдою пресконференції у Вільнюсі Президент Володимир Зеленський заявив, що не виключає внесення змін до закону про про перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-