У Разумкова є правки до законопроєкту Зеленського про олігархів

У Разумкова є правки до законопроєкту Зеленського про олігархів

Укрінформ
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков до другого читання президентського законопроєкту про олігархів запропонує поправки про зміну органу, який повинен ухвалювати рішення щодо включення осіб до так званого реєстру, замість РНБО.

Про це спікер сказав на брифінгу у Верховній Раді, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

"Обов'язково буду пропонувати (поправки - ред.). Позиція в мене не міняється. Щодо РНБО - я дійсно вважаю, що це не зона відповідальності РНБО ні з точки зору логіки, ні з точки зору закону, в тому числі Конституції. Тому правки буду подавати, сподіваюся, вони будуть підтримані", - зазначив Разумков.

Читайте також: Закон про олігархів: Арахамія не виключає спецпроцедуру в разі «спаму» поправок

Він уточнив, що його поправки стосуватимуться зміни органу, який повинен приймати рішення щодо включення або виключення тих чи інших осіб до так званого реєстру олігархів.

Дмитро Разумков не вбачає можливості застосування спеціальної процедури до президентського законопроєкту №5599.

"Так званий закон про спеціальну процедуру приймався виключно до закону про банки. Це була домовленість тоді між фракціями, які за нього голосували, в тому числі частини фракції "Слуга народу". В іншому варіанті вони б тоді просто не дали голоси. Про це говорили і всі керівники фракцій, а також це була нарада на трибуні Верховної Ради України - я там був, заступники були. І всі прийняли це як правило, за яким повинна жити далі Верховна Рада. У даному випадку я не бачу можливості застосування цього закону, тому що позиція не мінялася і в колег, які за нього голосували. На той час рішення приймалося виключно під ці умови, інакше просто його б не було", - заявив Разумков.

Читайте також: Разумков про олігархів: Знаю практично усіх, але формату тет-а-тет ні з ким не було

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада на позачерговому засіданні в четвер ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Положення документа, зокрема, передбачають встановлення ознак, за якими особа може бути віднесена до олігархів. Крім цього, законопроєктом передбачається створення Реєстру олігархів.

Читайте також: Рада може ухвалити законопроєкт про олігархів на цій сесії - Корнієнко

Рішення про визнання особи олігархом приймається Радою національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету Міністрів, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-