Закон про олігархів: Арахамія не виключає спецпроцедуру в разі «спаму» поправок

Закон про олігархів: Арахамія не виключає спецпроцедуру в разі «спаму» поправок

Укрінформ
Голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія не виключає застосування до законопроєкту про олігархів спеціальної процедури розгляду, якщо до нього буде внесено багато поправок.

Таку думку Арахамія висловив на брифінгу після закриття позачергового засідання Верховної Ради в четвер, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо буде потреба, якщо буде дуже багато поправок, то будемо застосовувати так звану спеціальну процедуру, яку ми застосовували по банківському закону. Мені здається, що це буде чесно та справедливо, бо якщо люди хочуть просто заблокувати проходження закону, в них немає на це достатньо голосів і вони використовують бюрократичні засоби, тоді ми будемо просто теж бюрократичні механізми вдосконалювати і таким чином просувати далі цей закон», - зазначив депутат.

Арахамія розповів, що представники опозиційних фракцій підходили до нього і обіцяли внести тисячі поправок до законопроєкту.

Крім того, Арахамія допустив, що для ухвалення законопроєкту п'ята сесія парламенту може бути продовжена ще на один пленарний тиждень. В іншому разі законопроєкт буде ухвалено в другому читанні вже восени.

За словами очільника фракції «СН», до другого читання законопроєкту будуть враховані юридичні поправки, але концептуально змінюватися нічого не буде.

Читайте також: Законопроєкт про великий герб Рада може розглянути у День Незалежності – Корнієнко

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада на позачерговому засіданні в четвер ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Положення документа, зокрема, передбачають встановлення ознак, за якими особа може бути віднесена до олігархів. Крім цього, законопроєктом передбачається створення Реєстру олігархів.

Відповідно до закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури», спеціальна процедура розгляду в другому читанні законопроєктів, до яких надійшло більш як 500 поправок, передбачає збір підписів не менше 150 депутатів, які звертаються з таким клопотанням до Голови ВР, після чого парламент на найближчому засіданні має проголосувати 226 голосами за запуск цієї спецпроцедури. Спеціальна процедура означає, що кожна фракція та група може наполягати на розгляді п’яти поправок, а депутат - на розгляді однієї не врахованої комітетом поправки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-