Комітет рекомендує Раді ухвалити законопроєкт про олігархів у першому читанні

Комітет рекомендує Раді ухвалити законопроєкт про олігархів у першому читанні

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує ухвалити в першому читанні президентський законопроєкт про деолігархізацію.

Відповідне рішення члени комітету ухвалили на засіданні в середу, передає кореспондент Укрінформу.

Пропозицію включити законопроєкт №5599 до порядку денного п'ятої сесії та за результатами розгляду законопроєкту в першому читанні ухвалити його за основу підтримали дев'ять членів комітету, четверо проголосували "проти", один - утримався.

Депутати також пропонують скоротити строки подання поправок і пропозицій до законопроєкту наполовину.

Читайте також: Закон про олігархів має бути доповнений законом про лобізм - Разумков

Крім того, члени комітету рекомендували Раді відхилити альтернативні законопроєкти №5599-1, 5599-2 та 5599-3 авторства депутатів від фракцій "Європейська солідарність", "Голос", "Батьківщина" та депутатської групи "Партія "За майбутнє".

Законопроєкт №5599 передбачає внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначає порядок включення осіб до Реєстру та наслідки такого включення, запроваджує декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Так, згідно із проєктом закону, особою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважається фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак: 1) бере участь у політичному житті; 2) має значний вплив на засоби масової інформації; 3) є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону "Про захист економічної конкуренції" та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище; 4) підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Читайте також: Як ставляться українці до планів Зеленського провести деолігархізацію

Рішення про визнання особи олігархом приймається Радою національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету Міністрів, члена Ради національної безпеки і оборони, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету України.

Рішення РНБО про визнання особи олігархом є підставою для включення її до Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Особам, які включені до Реєстру, забороняється: здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій відповідно до Закону "Про політичні партії в Україні"; бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об'єктів великої приватизації.

Особи, які включені до Реєстру, зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції".

У випадку контакту публічного службовця з особою, включеною в Реєстр, або її представником, такий службовець зобов'язаний подати декларацію про контакти.

Передбачається, що закон буде діяти 10 років.

Як повідомляв Укрінформ, заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук розповіла Укрінформу, що члени фракції "Слуга народу" у Верховній Раді збирають підписи щодо підтримки законопроєкту про деолігархізацію (№5599), ініційованого Президентом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-