Наратив РФ про «посередника» в Україні перешкоджає мирним переговорам – Євросоюз в ОБСЄ

Наратив РФ про «посередника» в Україні перешкоджає мирним переговорам – Євросоюз в ОБСЄ

Укрінформ
Євросоюз відкидає російський наратив із зображенням РФ як нібито посередника у "внутрішньоукраїнському конфлікті", що перешкоджає змістовним переговорам у Мінському та Нормандському форматах.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер.

"Ми відкидаємо наратив Росії із зображенням себе як посередника у "внутрішньоукраїнському конфлікті", перешкоджаючи тим самим змістовній дискусії як у ТКГ, так і у Нормандському форматі. Мінський протокол, підписаний Російською Федерацією, однозначно стверджує, що ТКГ включає представників України, Російської Федерації та ОБСЄ. І тому Росія чітко взяла на себе зобов’язуючу відповідальність за мирне врегулювання конфлікту та виконання Мінських домовленостей", - зазначається у заяві.

Читайте також: ОБСЄ зафіксувала, як в ОРДЛО заманюють в «армію» російськими паспортами

У цьому сенсі у Євросоюзі назвали спроби Росії легітимізувати так звані "народні республіки" на сході України "неконструктивними".

"Комплекс заходів передбачає лише консультації з так званими "представниками окремих районів Донецької та Луганської областей" щодо конституційних змін та особливого порядку місцевого самоврядування (особливий статус), а також закону про місцеві вибори. Ми закликаємо Росію, як сторону конфлікту, конструктивно долучитися до дискусій у ТКГ та повністю виконати Мінські домовленості", - заявили в ЄС.

Читайте також: США в ОБСЄ підняли тему нарощування військ Росії на кордоні України та в Криму

Як повідомляв Укрінформ, у пропозиціях високого представника ЄС та Європейської комісії щодо подальших відносин з РФ європейська сторона прямо називає Кремль стороною конфлікту на сході України та висловлює тривогу з приводу спроб Москви позиціонувати себе як посередника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-