Джонсон – Зеленському: На саміті НАТО обговорять дії Росії на кордоні з Україною

Джонсон – Зеленському: На саміті НАТО обговорять дії Росії на кордоні з Україною

Оновлено
Укрінформ
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у телефонній розмові в понеділок пообіцяв Президентові України Володимиру Зеленському обговорити на саміті НАТО дестабілізуючі дії Росії на кордоні з Україною.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт британського уряду.  

Як зазначається, Джонсон і Зеленський обговорили дестабілізуючі дії Росії на українському кордоні. Британський прем'єр-міністр підтвердив прихильність Лондона підтримці територіальної цілісності України.

Джонсон сказав, що заявить про стурбованість ситуацією на сьогоднішньому саміті НАТО, і зазначив, що країни G7 проявили єдність в підтримці України під час дискусій, що відбулися в минулі вихідні, повідомив офіційний представник канцелярії прем'єр-міністра.

За його словами, Джонсон підкреслив, що члени НАТО несуть відповідальність за підтримку обороноздатності України, і вказав на важливість місії ORBITAL з навчання українських військових інструкторами Альянсу.

Читайте також: Віцеспікерка сказала, чого Рада очікує від саміту НАТО

Як повідомили у пресслужбі глави держави, Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон перед самітом НАТО обговорили питання євроатлантичної інтеграції та розвиток стратегічного партнерства двох країн.

Зазначається, що телефонна розмова відбулася після саміту «Групи семи», який пройшов 11-13 червня під головуванням Великої Британії, та перед самітом НАТО, який розпочинається сьогодні.

Ключову увагу співрозмовники приділили питанням євроатлантичної інтеграції України, зокрема в контексті саміту НАТО.

Зеленський наголосив на важливості чіткої перспективи членства в Альянсі для України, яка рухається шляхом реформ в умовах складних безпекових викликів.

«Ми зробили все, що потрібно для отримання Плану дій щодо членства. Настав час, щоб наші партнери та союзники по Альянсу підтримали Україну конкретними діями та рішеннями», – зауважив Президент.

Зеленський відзначив вагому роль британського головування у G7 та окремо подякував за закріплені у підсумковому комюніке саміту G7 чіткі сигнали на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Зеленський також повідомив Джонсону про безпекову ситуацію на сході та біля кордонів України. Він наголосив, що повного відведення російських військ не відбулося, і рівень військової загрози залишається високим.

Президент акцентував увагу на важливості подальшої співпраці з Великою Британією у сфері розвитку оборонних спроможностей України та зміцнення українського флоту.

Читайте також: На саміті НАТО говоритимуть про загрозу з боку РФ і ситуацію в Україні - Білий дім

Крім того, Зеленський порушив питання протидії реалізації проєкту «Північний потік – 2», який є безпековим викликом для України, і наголосив, що його введення в дію є неприпустимим.

Співрозмовники обговорили продовження діалогу на найвищому рівні. Зеленський підтвердив запрошення Джонсону відвідати Україну для участі в інавгураційному саміті Кримської платформи в Києві та заходах з нагоди 30-ї річниці Незалежності України.

Як повідомляв Укрінформ, 14 червня у Брюсселі стартує саміт НАТО, який розгляне подальші шляхи зміцнення трансатлантичного партнерства та оборонної спроможності союзників, а також перспективи розвитку Альянсу на наступне десятиліття. Цей одноденний саміт не передбачає залучення країн-союзниць. Як очікується, союзники по Альянсу підтвердять політику «відкритих дверей», але не розглядатимуть питання щодо надання Плану дій щодо членства для України і Грузії, оскільки навколо цього питання на цей час серед союзників немає консенсусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-