Україна і Румунія планують відкрити нові пункти пропуску на кордоні

Україна і Румунія планують відкрити нові пункти пропуску на кордоні

Укрінформ
Україна і Румунія домовилися якнайшвидше провести консультації задля усунення перешкод для відкриття додаткових пропускних пунктів на українсько-румунському кордоні.

Як передає Укрінформ, про це йшлося на переговорах міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби із румунським колегою Богданом Ауреску у ході робочого візиту до цієї країни, повідомляє пресслужба МЗС.

«Україна прагне офіційно започаткувати стратегічне партнерство з Румунією. Це означатиме особливі відносини між нашими державами. Ми з Богданом Ауреску домовилися втілити це у дійсність», - зазначив Кулеба.

Читайте також: Країни Східного флангу НАТО підтримують Україну та її євроатлантичні прагнення - Кулеба

Глави української та румунської дипломатії відзначили готовність двох держав до започаткування стратегічного партнерства, враховуючи сучасний рівень відносин Києва та Бухареста та виходячи зі століть дружнього співжиття наших народів у Центральній Європі та регіоні Чорного моря.

Міністр підкреслив, що стратегічне партнерство України та Румунії зробить сильнішими не лише обидві держави, а й сприятиме безпеці, стабільності та процвітанню регіону.

Читайте також: Штати та Румунія обговорили безпеку в Чорному морі

Глави МЗС обговорили подальше розширення економічної співпраці, створення нових можливостей у торгівлі та збільшення людських контактів.

Сторони домовилися якнайшвидше провести консультації між причетними відомствами України та Румунії задля усунення перешкод для відкриття додаткових пропускних пунктів на українсько-румунському кордоні та втілення спільних інфраструктурних проєктів. Також вони домовилися активізувати діяльність робочої групи зі співпраці в енергетиці.

Кулеба та Ауреску приділили окрему увагу темі забезпечення прав української національної меншини в Румунії та румунської національної меншини в Україні. Міністри домовилися докласти спільних зусиль із тим, щоб гарантувати збереження ідентичності, забезпечення розвитку та добробуту української громади в Румунії та румунської громади в Україні.

Читайте також: Відбивали «удари» з повітря: кораблі України і Румунії провели навчання у Чорному морі

Міністри обговорили регіональну безпеку та погодилися із потребою консолідованих зусиль світового співтовариства задля деокупації тимчасово окупованих територій України, відновлення миру і стабільності в регіоні. «Румунія — відданий друг України. Наші держави поділяють спільне бачення безпекової ситуації у регіоні»,— підсумував Кулеба.

Співрозмовники обговорили підготовку до саміту "Кримської платформи" в рамках святкування 30-ї річниці незалежності України.

Ауреску поінформував про готовність румунської сторони направити для участі у військовому параді у столиці нашої держави військовий підрозділ збройних сил Румунії.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-