Боррель: Сподіваюсь, РФ відведе війська відповідно до спрямованих Путіну запитів

Боррель: Сподіваюсь, РФ відведе війська відповідно до спрямованих Путіну запитів

Укрінформ
Євросоюз сподівається, що президент РФ Володимир Путін за закликом ЄС і США припинить військове нарощування біля кордону з Україною і відведе війська.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель за підсумками віртуального засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ситуація на українському кордоні є дійсно дуже тривожною. Ми запросили міністра закордонних справ (України - ред.) Дмитра Кулебу ... поінформувати нас про ситуацію на кордоні, де росіяни наростили військову силу. Вже більше 150 тисяч російських військ зосереджені на українських кордонах та в Криму, тож ризик подальшої ескалації є очевидним. Ми маємо вітати Україну за її зважену відповідь. Ми закликали Росію до деескалації та зниження напруги», - зауважив Боррель.

Читайте також: Авакову показали, як діятиме КОРД у разі висадки ворожого десанту

Відповідаючи на запитання журналістів, він сказав, що, за інформацією з надійних джерел, розгортання російських військ включає присутність військовслужбовців з усім обладнанням, розгортанням польових шпиталів, різного роду озброєння, і ця активність триває.

«За тими даними, що є у мене, це найбільше військове розгортання російської армії на українських кордонах за весь час. Ясно, що це викликає занепокоєння. Коли ви застосовуєте багато військ, достатньо іскри, щоб десь вибухнуло. Міністр (Кулеба - ред.) поінформував нас про кількість втрат в українських Збройних силах порівняно з цими ж датами минулого року. Очевидно, що ситуація дуже тривожна. Будемо сподіватися, що вона дійсно буде зупинена відповідно до запитів, що були спрямовані президенту Путіну, зокрема від канцлера (ФРН -ред.) Меркель, президента (США - ред.) Байдена, і що за цим запитом війська будуть відведені», - сказав високий представник ЄС.

Читайте також: Європа і США мають активізуватися, щоб уникнути нової війни проти України - Макрон

Він зауважив, що європейські міністри під час зустрічі надіслали дуже чіткий месидж щодо рішучої підтримки суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи політику невизнання незаконної анексії Криму, а також підтримку зусиль у нормандському форматі.

«Ми привітали активізацію дипломатичних зусиль у відновленні територіальної цілісності України. Ми підтвердили, що Європейський Союз буде присутнім на саміті Кримської платформи 23 серпня. Водночас ми говорили про необхідність прискорити змістовні реформи, вітали намір України у наближенні власної політики до Європейської зеленої угоди. Ми говорили про доставку вакцин і COVAХ... Але найважливішим месиджем є наша потужна підтримка України та наше занепокоєння через нарощування російських військових сил, яке має зупинитися на Кримському (адміністративному – ред.) кордоні», - заявив Боррель.

Читайте також: Кравчук - про «оборону» в окупованому Донецьку: Росія намагається виставити Україну агресором

Він також зауважив, що на цьому етапі міністри ЄС не розглядали питання щодо нових санкцій проти Росії за її агресивну політику, однак додав, що "ситуація може змінитися".

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 19 квітня на запрошення європейської сторони взяв участь у неформальній Раді міністрів ЄС із закордонних справ. Сторони обговорили ситуацію на кордонах України та в окупованому Криму, де Росія продовжує нарощувати військову присутність.

Міністр оборони Андрій Таран під час виступу на засіданні підкомітету Європарламенту з питань безпеки й оборони 14 квітня повідомив, що загальна потужність російських військ, які сконцентровані вздовж українського кордону, сягає 56 тактичних груп батальйонного рівня зі 110 тисячами військовослужбовців.

За його словами, справжніми цілями нарощування Росією військової присутності біля кордонів України можуть бути посилення тиску на Київ з метою примусу до поступок у переговорному процесі й демонстрація готовності до застосування збройної сили.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-