В ЄС назвали невиправданою концентрацію військ Росії на кордоні з Україною

В ЄС назвали невиправданою концентрацію військ Росії на кордоні з Україною

Укрінформ
Дії Росії з нарощування військових сил на кордоні з Україною є виключно одноосібними, оскільки Україна, зі свого боку, не зробила нічого, що могло б виправдати таку концентрацію російських військ на кордонах з Україною та в окупованому Криму.

Про це у п’ятницю, напередодні засідання Ради міністрів ЄС, яка відбудеться 19 квітня у форматі телеконференції за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, розповів високопоставлений представник Євросоюзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми бачимо, як розвивається ситуація навколо усього цього військового нарощування Росії навколо України, з російської сторони кордону. Це абсолютно одноосібна дія Росії, тому що немає нічого в діях України, що могло б виправдати будь-яку військову концентрацію з російського боку. Ми маємо бути дуже чіткими у цьому. Це маневри режиму Путіна. Це не є відповіддю на жодні дії з української сторони», - зазначив представник ЄС.

Читайте також: Росія перекинула в окупований Крим мотострілецькі з’єднання з Північного Кавказу

Говорячи про ймовірні мотиви таких дій Росії, джерело відзначило, що для їх оцінки важливо враховувати ширшу ситуацію, включаючи внутрішній політичний розвиток в самій Росії та у світі. Демонстративні військові дії, до яких вдається Путін, є тестом для нової адміністрації США та перевірка на міцність трансатлантичних зв’язків. Вона також відображує страх, який відчуває керівництво у Кремлі з приводу того, що Президент Зеленський розпочав приймати потрібні рішення, щоб знизити російський вплив всередині країни, включаючи обмеження діяльності певних медіа та близьких до Кремля олігархів.

За словами співрозмовника агентства, така концентрація російських військ на кордонах з Україною, а також провокативні дії в Азовському морі та у Керченській протоці, є відображенням ослаблення впливу Росії на ситуацію в Україні та на ширші міжнародні справи.

Представник ЄС зазначив, що, у свою чергу, Українська сторона послідовно дотримувалася переговорного шляху, включаючи "Нормандський формат" та Тристоронню контактну групу.

Читайте також: Окупанти на Сході «розганяють» паніку та імітують ремонт бомбосховищ — розвідка

Водночас представник ЄС відзначив високу ймовірність «випадкового конфлікту», який може виникнути внаслідок високої концентрації російських військ у безпосередньо поряд із конфліктом, який триває вже сім років.

«Конфлікт за випадком є завжди ймовірним, якщо ви робите таке значне військове нарощування, це не важко спрогнозувати. Українська армія знаходиться у стані високої готовності вже протягом 7 років. Україна виділяє 6 відсотків від ВНП на оборону – це дуже великі витрати для країни, яка відчуває гостру потребу у фінансуванні інших статей бюджету. Тож загроза випадкового конфлікту існує, і це є причиною, щоб закликати до стриманості російської сторони», - зауважив представник ЄС.

Як вже повідомлялося, наступного понеділка, 19 квітня, в Брюсселі відбудеться засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, одним із головних пунктів порядку денного якого буде ситуація в Україні та навколо її кордонів. До участі у віртуальній зустрічі європейських міністрів запрошений міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Читайте також: Таран вважає, що Росію могло б зупинити надання Україні ПДЧ у НАТО

Росія продовжує cтягувати ударні військові підрозділи до кордонів України, що становить потенційну загрозу для національної безпеки України. При цьому в російських ЗМІ розгорнута інформаційна компанія брехні та провокацій із дискредитації України та виправдання військового втручання Росії під приводом «захисту російськомовного населення».

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-