КСУ просять роз'яснити скандальне рішення щодо брехні в деклараціях

КСУ просять роз'яснити скандальне рішення щодо брехні в деклараціях

Укрінформ
До Конституційного Суду надійшло клопотання про роз'яснення виконання рішення суду від 28 жовтня, яким скасовано кримінальну відповідальність за недостовірне декларування і контрольні повноваження НАЗК.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба суду.

"До Конституційного Суду України від уповноваженого за дорученням суб’єкта права на конституційне подання-народного депутата України Мамки Г.М. надійшло клопотання про роз’яснення учаснику конституційного провадження порядку виконання Рішення Конституційного Суду України від 28 жовтня 2020 року №13-р/2020 у справі за конституційним поданням 47 народних депутатів України щодо конституційності окремих положень закону „Про запобігання корупції“ від 14 жовтня 2014 року № 1700–VII зі змінами, Кримінального кодексу", - йдеться у повідомленні.

На даний час зазначене клопотання перебуває на розгляді КС.

Як повідомляв Укрінформ, КС визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачала покарання за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Президент України 25 листопада звернувся до Венеційської комісії із терміновим запитом щодо оцінки конституційної ситуації, яка виникла після рішення КСУ від 27 жовтня.

Читайте також: Венеціанська комісія рекомендує реформувати КСУ

У висновках Венеційської комісії йдеться, що Конституційний Суд України потребує реформування і деполітизації.

Президент України пообіцяв врахувати позицію Венеційській комісії при проведенні судової реформи.

Читайте також: Конституційна криза може підірвати досягнення України у реформах та відносинах з ЄС – посол

Зеленський має намір запропонувати Комісії з питань правової реформи при Президентові уважно опрацювати надані рекомендації та врахувати їх під час підготовки подальших кроків для реформування судової системи.

Читайте також: НАЗК готує поправки до щойно ухвалених законів про відновлення повноважень агентства

Водночас у КСУ заявили, що висновки Венеційської комісії свідчать про те, «рішення Конституційного Суду України №13-р/2020, попри критичні зауваження до його мотивації, є легітимним та таким, що підлягає виконанню".

Також, стверджують в КСУ, у процесі підготовки документа ці авторитетні органи Ради Європи не дійшли висновку про необхідність зміни складу суддів Конституційного Суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-