Розпорядження про поновлення доступу до е-декларацій - уже на Урядовому порталі

Розпорядження про поновлення доступу до е-декларацій - уже на Урядовому порталі

Укрінформ
Розпорядження, яким уряд зобов’язав Національне агентство з питань запобігання корупції поновити доступ до е-декларацій посадовців, вже опубліковане на Урядовому порталі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт КМУ.

"Національному агентству з питань запобігання корупції забезпечити відкритий цілодобовий доступ на своєму офіційному веб-сайті до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, шляхом можливості перегляду, копіювання та роздруковування інформації, а також у вигляді набору даних (електронного документа), організованого у форматі, що дозволяє його автоматизоване оброблення електронними засобами (машинозчитування) з метою повторного використання", - йдеться у документі.

Читайте також: Доступ до е-декларацій буде у кожного українця вже з 30 жовтня - Шмигаль

Уряд також доручив агентству забезпечити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог Закону України “Про запобігання корупції”.

При цьому державні органи, органи місцевого самоврядування повинні забезпечити безпосередній автоматизований доступ Національного агентства з питань запобігання корупції до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, у тому числі тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, держателем (адміністратором) яких вони є. Вони також мають надати НАЗК можливість користуватися у тому числі урядовими засобами зв’язку і комунікацій, мережами спеціального зв’язку та іншими технічними засобами, надавати інформації, у тому числі з обмеженим доступом, за письмовими запитами Національного агентства з питань запобігання корупції.

Читайте також: Зеленський заявляє, що система е-декларування працюватиме

Як повідомляв Укрінформ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Зокрема, ця стаття ККУ передбачає відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Читайте також: Зеленський: Ми не розуміємо, який сюрприз КСУ зробить завтра чи післязавтра

28 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду України закрило доступ до Реєстру декларацій.

У НАЗК заявили, що судді КС ухвалили це рішення у власних інтересах, оскільки відомство виявило у кількох суддів ознаки декларування недостовірної інформації.

Водночас в Офісі Президента повідомили, що глава держави використає своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити сталу та максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил.

Читайте також: Данілов назвав КСУ «криголамом», який нищить досягнення на шляху до євроінтеграції

У цьому зв'язку 29 жовтня Президент Володимир Зеленський оголосив про скликання термінового закритого засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці та обороні країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-