Новий оборонний бюджет США дає Україні подвійну підтримку – Кулеба

Новий оборонний бюджет США дає Україні подвійну підтримку – Кулеба

Укрінформ
Проголосований в середу Палатою представників США проєкт оборонного бюджету країни містить два важливих елементи, які сприятимуть зміцненню обороноздатності, а також енергобезпеки України.

Такий коментар озвучив у середу в Вашингтоні віцепрем'єрміністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

"Палата представників Конгресу США ухвалила оборонний бюджет на 2020 рік, у якому є дві принципових для України норми", - зауважив урядовець. 

Перша норма, за його словами, передбачає надання Україні військової допомоги в розмірі $300 млн. "Це на $50 млн більше, ніж у попередньому бюджеті, з яких – що дуже суттєво – $100 млн передбачені на летальне озброєння. Це надзвичайно важливий момент для зміцнення обороноздатності України та бойової готовності Збройних сил нашої держави",- зазначив Кулеба.

Читайте також: У Штатах ухвалили оборонний бюджет із санкціями проти "Північного потоку-2"

Друга норма – це санкції проти "Північного потоку – 2". Важливо, що санкції спрямовані проти компаній, які прокладають сам трубопровід дном моря. "Ці санкції довгоочікувані, над ними працювали багато гравців протягом кількох років. Це був надзвичайно довгий шлях", - підкреслив віцепрем'єр.

Він уточнив, що зусилля докладали й президент України, і міжнародні партнери, і громадські організації, і НАК "Нафтогаз України", і вся українська дипломатія, яка "роками просувала ці питання на всіх рівнях, в усіх переговорах". Як наголосив український урядовець, при цьому озвучувалась позиція, що "Північний потік - 2" є політичним проєктом, який не обґрунтованим економічно.

"Ті санкції, які сьогодні ухвалила Палата представників, роблять цей газопровід ще менш економічно доцільним. Вони суттєво ускладнюють реалізацію цього проєкту, підвищують витрати – і по грошах, і по часу Росія не зможе завершити його в передбачені терміни", - зауважив Кулеба.

Читайте також: Трамп обіцяє негайно підписати оборонний бюджет з $300 мільйонами для України

Водночас, він підкреслив, що це також сприятиме зміцненню позиції України в переговорах з РФ, "і йдеться не лише про газові переговори, але про ширший контекст безпеки нашої держави". 

Віцепрем'єрміністр України при цьому зауважив, що норми санкцій "мають бути застосовані США якнайшвидше – не лише в інтересах України, але й у інтересах всієї Європи. "Тому що "Північний потік – 2" створює шалений дисбаланс безпеки в Європі і надає РФ конкретний важіль для маніпулювання і впливу в Центральній Європі та на Західних Балканах", - зауважив український урядовець.

Читайте також: Санкції не зупинять будівництво газопроводу "Північний потік-2" - Лавров

У такому разі, за його словами, Україна також виграє важливий час для реалізації інших енергетичних проєктів наших партнерів, "які ще більше зміцнять нашу енергетичну безпеку і дозволять нам уникнути пастки, в яку нас заводила Росія реалізацією "Північного потоку – 2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-