Україна у Мінську назвала умови виконання

Україна у Мінську назвала умови виконання "формули Штайнмаєра"

Укрінформ
Українська сторона не має принципових заперечень по суті так званої "формули Штайнмаєра" щодо місцевих виборів на Донбасі, але її реалізація можлива за кількох умов.

Про це написала у Facebook речник представника України в ТКГ, експрезидента Леоніда Кучми Дарка Оліфер за підсумками засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську.

"Представник України в ТКГ зазначив, що українська сторона не має принципових заперечень по суті так званої "формули Штайнмаєра" щодо місцевих виборів. Однак реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання наступних пунктів: повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки; розведення сил та засобів вздовж всієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю за непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону та виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством та Мінськими угодами", - наголосила вона.

Читайте також: Пристайко заявляє, що погодив текст "формули Штайнмаєра"

За словами Оліфер, українська сторона підтвердила готовність до розведення сил та засобів в районі Золотого та Петрівського. Натомість, підкреслила Оліфер, російська сторона заблокувала визначення можливої дати розведення. Така позиція, за її словами, ставить під загрозу безпекову ситуацію на цих ділянках.

Окрім того, за словами речника, під час зустрічі у Мінську досягнуто значного прогресу щодо взаємного одночасного звільнення утримуваних осіб. Також обговорено перебіг відновлення моста у Станиці Луганській.

Читайте також: Київ і Москва не мають розбіжностей щодо "формули Штайнмаєра" - Пристайко

Оліфер повідомила, що у соціально-економічній підгрупі ТКГ працюють над забезпеченням життєдіяльності інфраструктури Донбасу та підготовкою до холодної пори року.

Як повідомлялося, 13 вересня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що українська влада опрацьовує можливість проведення місцевих виборів по всій країні, включаючи окремі райони Донецької і Луганської областей.

Раніше Володимир Зеленський заявив, що "формула Штайнмаєра" і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті "нормандської четвірки".

Читайте також: Формула Штайнмайєра: громадськість застерігає Зеленського від дій на умовах Кремля

Помічник президента РФ Юрій Ушаков повідомив, що Кремль наполягає, щоб на саміті "нормандської четвірки" були зафіксовані на папері "залізні домовленості" про розведення сил у Станиці Луганській, Золотому і Петровському, особливий статус Донбасу і "формула Штайнмаєра", про що треба домовитися напередодні зустрічі лідерів країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-