Формула Штайнмайєра: громадськість застерігає Зеленського від дій на умовах Кремля

Формула Штайнмайєра: громадськість застерігає Зеленського від дій на умовах Кремля

Звернення
Укрінформ
Громадськість висловила занепокоєння заявою Президента України Володимира Зеленського, що на зустрічі лідерів держав “нормандської четвірки” буде обговорюватися “формула Штайнмайєра”.

Про це ідеться у відкритому зверненні громадськості до Президента України, опублікованому на сторінці у Facebook президента “Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Михайла Гончара.

“Президент має розуміти, що в українсько-російських відносинах виник не ситуативний конфлікт, а відбувається чергова спроба Росії знищити Україну як незалежну державу. Саме тому ми, громадські діячі, науковці, експерти, волонтери і добровольці, занепокоєні заявою Президента Зеленського від 12 вересня 2019 року про те, що на зустрічі лідерів держав “Нормандської четвірки” буде обговорюватися “формула Штайнмаєра”, - ідеться у зверненні.

Як зазначається у документі, застосування цієї формули, яка передбачає проведення виборів на окупованих Росією українських територіях і надання їм особливого статусу, "виносить за дужки переговорів питання деокупації Криму та відповідальності Росії як держави агресора”.

Підписанти наголошують, що згода з цією або з будь-якою схожою формулою означатиме капітуляцію України на умовах Кремля.

Читайте також: Вимога про формулу Штайнмаєра перед самітом "наросла по дорозі" - Пристайко

“Миру з Росією не можна досягати будь-якою ціною. Такий мир призведе до ще масштабнішої війни, до більших жертв і поневірянь українців, спричинить руйнацію незалежної державності України”, - ідеться у документі.

На переконання представників громадськості, основою національної позиції України у переговорах мають бути такі засади: Росія веде збройну агресію проти України, окупувала Крим і частини Донеччини та Луганщини; визволення окремих районів Донеччини та Луганщини невіддільне від деокупації Криму, всі окуповані Росією території мають бути повернуті Україні разом і одночасно.

Читайте також: Під "формулою Штайнмаєра" можна сховати що завгодно - Безсмертний

Крім того, Кремль мусить звільнити всіх українців, які незаконно утримуються в Росії та на окупованих нею територіях, а на окупованих територіях не можуть відбуватися вибори ні до органів місцевого самоврядування, ні до Верховної Ради України, йдеться у зверненні.

Підписанти наголошують, що всі російські окупаційні сили мають залишити українську територію без жодних умов, а Україна має відновити повний контроль над усією лінією державного кордону з Росією.

Читайте також: План Штайнмаєра є "посібником" з правильного читання Мінських угод — Лайчак

Також наголошується, що звільнені Росією українські території не можуть мати жодних особливих статусів, які б ставили під сумнів унітарний устрій України, а мирні домовленості не можуть бути досягнуті ціною відмови України від зробленого нею і конституційно закріпленого євроатлантичного цивілізаційного вибору та курсу на повноправне членство в НАТО і Європейському Союзі.

“Усі ці положення мають стати ключовими елементами позиції України під час переговорів у будь-якому форматі. Закликаємо Президента України дотримуватися саме такої позиції”, - ідеться у документі.

Звернення підтримали ряд дипломатів, науковців, громадських діячів, і воно відкрите для приєднання.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що «формула Штайнмаєра» і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті «Нормандської четвірки».

фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-