Під

Під "формулою Штайнмаєра" можна сховати що завгодно - Безсмертний

Укрінформ
Експредставник України в Тристоронній контактній групі Роман Безсмертний пояснив передісторію появи «формули Штайнмаєра».

Про це Безсмертний розповів в ефірі телеканалу ATR.

Про це Безсмертний розповів в ефірі телеканалу ATR.

«Назву «формула Штайнмаєра» було вперше використано в жовтні 2015 року після зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі. Під час промови міністра закордонних справ Німеччини в залі не було нікого з лідерів держав. Озвучено було буквально таке: «Після прийняття Верховною Радою України закону про вибори і набрання ним чинності, через 90 днів на окупованій території проводяться вибори». Все", - пояснив Безсмертний.

Однак, зазначив він, через деякий час, «повернувшись додому, про це почали говорити зовсім інакше. Оточення президента Путіна говорило одне, зовсім інше на пресконференції було сказано канцлером Меркель і президентом Олландом, і зовсім інше - президентом Порошенком. Ще через три місяці до Тристоронньої контактної групи надійшов лист від міністрів закордонних справ Німеччини та Франції, в якому було викладено норму, що звучить так: «Після прийняття закону України про вибори на Донбасі, проходять вибори. Закон про особливості місцевого самоврядування застосовується до 20:00 у день виборів на тимчасовій основі, а з моменту верифікації місією ОБСЄ відповідності виборів нормам закон про особливий порядок місцевого самоврядування діє на постійній основі».

Безсмертний говорить, що в нього «немає сумнівів, що ця позиція була розроблена в Кремлі й подарована Парижу і Берліну, після чого прийшла в ТКГ».

Разом з тим він підкреслив: «ніхто й ніколи на нормандському форматі не затверджував жодного тексту. <...> 2015 року на конференціях і в Парижі, і в Берліні було вирішено, що немає ніякої потреби вносити зміни до Конституції України для вирішення цього міжнародного конфлікту. <...> Взагалі, я б говорив про «формулу Штайнмаєра» як про якусь назву, за якою можна заховати все, що завгодно. Але я наполягаю на тому, що українська позиція має виходити з того, що ніяких змін до Конституції вносити не потрібно», - заявив Безсмертний.

Як повідомлялося 13 вересня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що українська влада опрацьовує можливість проведення місцевих виборів по всій країні, включаючи окремі райони Донецької і Луганської областей.

Раніше Володимир Зеленський заявив, що «формула Штайнмаєра» і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті «нормандської четвірки».

Читайте також: Клімкін пояснив, що таке "формула Шнайнмаєра"

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що так звана "формула Штайнмаєра" не є дорожньою картою виконання Мінських угод або планом деескалації, вона передбачає особливий статус ОРДЛО за допомогою чесних, демократичних виборів відповідно до стандартів ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-