Клімкін пояснив, що таке

Клімкін пояснив, що таке "формула Штайнмаєра"

Укрінформ
Так звана "Формула Штайнмаєра" не є дорожньою картою виконання Мінських угод або планом деескалації, вона передбачає особливий статус ОРДЛО через чесні, демократичні вибори відповідно до стандартів ОБСЄ.

Про це у своєму блозі на "Європейській правді" заявив ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Формула (Штайнмаєра — ред.) не є дорожньою картою виконання Мінська або планом деескалації. Вона стосується тільки одного пункту Мінських домовленостей: так званого "особливого статусу" ОРДЛО. Йдеться про особливості місцевого самоврядування. Це – принципово... Вона з’явилася як відповідь на запитання, коли ж має бути наданий особливий статус ОРДЛО та (що принципово важливо!) за яких умов. Цю формулу запропонували наші німецькі та французькі партнери. Найпростіше її можна сформулювати так: особливий статус через чесні, демократичні вибори відповідно до стандартів ОБСЄ", - роз'яснив Клімкін.

Якщо вибори мають відбуватись за стандартами ОБСЄ, наголошує Клімкін, це означає, що спочатку мають бути виконані безпекові умови Мінська, включно з виведенням військ, озброєння та найманців. "Окрім безпекових умов, ключовими є модальності проведення виборів – роль нашої ЦВК, права медіа, участь внутрішньо переміщених осіб, українських партій у цьому процесі. У такому розумінні формула Штайнмаєра не є чимось загрозливим", - наголосив Клімкін.

Читайте також: Клімкін вважає, що Путін підготував "емоційну пастку" для Зеленського

Водночас він вважає, що ризики для України все одно є, і вони дуже суттєві. Зокрема, у жодному разі не можна допустити, щоб формулу Штайнмаєра Україні "продали" як повноцінний план врегулювання. Крім того, РФ зробить все, щоб розмити поняття стандартів ОБСЄ щодо виборів – доводитиме, що серед них є і принципово важливі, "не такі вже важливі" тощо, попередив ексміністр.

Ключовим питанням для України залишається: як створити відповідні безпекові умови для проведення чесних і демократичних виборів в ОРДЛО. Колишній міністр нагадав, що попередня влада запропонувала повноцінну місію ООН з військовою, поліцейською та цивільною складовими. Причому її головним елементом має бути саме міжнародна адміністрація. "Якщо знайдеться інше креативне і дієве рішення, буду тільки радий", - зазначив Клімкін.

Читайте також: План Штайнмаєра є "посібником" з правильного читання Мінських угод — Лайчак

Ідею одночасного проведення місцевих виборів на всій території України Клімкін вважає адекватною. Але водночас він висловив сумніви, чи вистачить часу, що залишився до виборів 2020 року, для створення всіх необхідних умов для проведення виборів на Донбасі відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства.

Він також звернув увагу також на юридичну складову питання. "Діючий закон про місцеві вибори не враховує "особливості" ситуації на цих територіях, зокрема участь внутрішньо переміщених осіб. Потрібно буде ухвалювати закон про особливості застосування виборчого законодавства в ОРДЛО", - наголосив Клімкін, додавши, що Україні нічого не заважає висунути свої вимоги на саміті нормандського формату паралельно з тими, які озвучує Росія. "Якщо дійсно так необхідно буде погоджувати формулу Штайнмаєра, яка безпосередньо пов’язана з виборами, Україні варто було би щонайменше чітко і зрозуміло для всіх визначити ключові параметри та безпекові передумови їхнього проведення. Нам потрібні червоні лінії, наперед визначені українською стороною. І також нам потрібні власні вимоги, які ми просуватимемо, адже не забуваймо, що йдеться про вибори на нашій території", - заявив екс-міністр.

На його думку, за наявності таких умов Росії буде набагато складніше розігрувати у майбутньому "карту різночитань", як вона полюбляє робити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-