ООН опублікує офіційний лист України про полонених Росією моряків

ООН опублікує офіційний лист України про полонених Росією моряків

Укрінформ
У четвер, 17 січня, Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко написав листа Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу, де нагадав, що Росія має дотримуватися прав захоплених українських моряків згідно з їхнім статусом військовополонених.

Він закликав оприлюднити цей лист як офіційний документ Генасамблеї та Ради Безпеки ООН, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Україна вимагає, щоб Російська Федерація поважала права 24-х українських військовослужбовців, захоплених у Чорному морі 25 листопада 2018 р., враховуючи їхній статус військовополонених, відповідно до міжнародного гуманітарного права”, - йдеться у листі.

Єльченко додав до свого листа заяву МЗС України, яка наголошує на абсурдності і незаконності “вироку” московського Лефортовського суду українським морякам, адже всі вони оголосили себе військовополоненими і відмовилися давати будь-які свідчення.

Читайте також: Єльченко обговорив доступ до полонених моряків з представником Червоного Хреста при ООН

“Суд над українськими військовослужбовцями суперечить міжнародному гуманітарному праву… Згідно з Женевською конвенцією 1949 року, немає жодного сумніву, що захоплені Росією українські моряки мають статус військовополонених. Ми вимагаємо від Росії поводитися з ними у повній відповідності до їхнього статусу та поважати їхні права згідно з міжнародним гуманітарним правом”, - йдеться у заяві.

Єльченко закликав Генсека опублікувати цей лист як офіційний документ Генеральної асамблеї та Ради Безпеки ООН.

“Я розраховую на вашу підтримку у розповсюдженні цього листа і доданої до нього заяви як документа Генеральної асамблеї та Ради Безпеки ООН у рамках Пункту порядку денного №67 73-ї сесії ГА ООН “Ситуація на тимчасово окупованих територіях України”, - написав він у зверненні.

Розповсюдження цього листа у вигляді офіційного документа Генасамблеї є обов’язком, а не правом Генерального секретаря, пояснив в ексклюзивному коментарі Укрінформу речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

“Він буде опублікований протягом наступних кількох днів після завершення внутрішніх процедур в Секретаріаті ООН. Згодом з ним зможуть ознайомитися усі 193 держави-члени ООН”, - пояснив український дипломат.

Як повідомлялося, 15 і 16 січня Лефортовський суд РФ ухвалив рішення про продовження на три місяці терміну арешту 24 українських моряків, захоплених російськими військовими у районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-