Законопроект про громадянство може послабити позицію України щодо Криму - Немиря

Законопроект про громадянство може послабити позицію України щодо Криму - Немиря

Укрінформ
Ухвалення певних положень президентського законопроекту № 8297 "Про внесення змін до Закону "Про громадянство України" щодо удосконалення окремих положень" може послабити позицію України стосовно Криму в контексті захисту прав людини.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, народний депутат від “Батьківщина” Григорій Немиря під час круглого столу на тему: "Війна, мир та реінтеграція: що буде після АТО?", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Уже другий раз у парламенті реєструється проект закону про внесення змін до закону "Про громадянство України" щодо удосконалення окремих положень. Перший раз це було минулого року - було внесено президентом як невідкладний. Зараз буквально на днях, 19 квітня, зареєстровано цей законопроект № 8297. І в даному випадку постає питання, я вже спілкувався з колегами, які займаються питаннями громадян України, які проживають у Криму, і чув від них, що у випадку, якщо деякі речі, які пропонується врегулювати цим законом, будуть врегульовані саме так, як вони зараз пропонуються, то фактично ми можемо серйозно послабити позицію України щодо Криму з точки зору захисту прав людини, збереження лояльності щодо громадян України, зокрема і кримських татар, які залишишся там, бо то їхня земля”, - сказав Немиря. 

Читайте також: Луценко сказала, кого з кримчан позбавлятимуть громадянства України

Як повідомлялося, законопроектом № 8297, зокрема, пропонується уточнити питання припинення громадянства України для тих жителів анексованого Росією Криму, які набули російського громадянств.

Так, статтю 19 закону "Про громадянство України" пропонується доповнити положенням, відповідно до якого не є підставою для втрати громадянства України «набуття громадянства Росії в результаті здійснення протиправних та недобросовісних дій на тимчасово окупованій території Криму окупаційною адміністрацією Росії».

Водночас проект акту передбачає додаткові підстави для втрати громадянства України, зокрема використання виборчого або іншого права, яке надає іноземне громадянство, або виконання особою обов’язків, які на неї покладає іноземне громадянство, що може підтверджуватися публічними реєстрами державних органів, або використання паспорта іноземної держави під час виїзду з України або в’їзду в Україну (якщо це зафіксовано посадовою особою Державної прикордонної служби України).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-