Луценко сказала, кого з кримчан позбавлятимуть громадянства України

Луценко сказала, кого з кримчан позбавлятимуть громадянства України

Укрінформ
Жителів окупованого Криму не позбавлятимуть українського громадянства, якщо вони брали участь у виборах інших країн, служили у збройних силах РФ чи в лавах бойовиків на Донбасі або отримали російський паспорт не з власної волі.

Про це заявила представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко в ефірі телеканалу "112 Україна", коментуючи президентський законопроект про внесення змін до закону "Про громадянство України", який передбачає нові підстави для позбавлення українського громадянства, в тому числі для мешканців окупованого Криму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Стосовно мешканців Автономної Республіки Крим прописано у статті 19, де чорним по білому вказується, що повну відповідальність за тиск, утиски, примушування українських громадян, які проживають у Криму, до незаконних дій, має нести Російська Федерація. Наші громадяни, які вимушені були вчинити ті чи інші дії на цій окупованій території для того, щоб зберегти життя, щоб не потрапити до тюрми, щоб мати можливість годувати сім'ю, вимушені були брати участь у референдумі під дулами автоматів чи їх примусили служити у російській армії, чи в так званих ЛНР та ДНР, не будуть нести відповідальності і не будуть позбавлятися громадянства України", - сказала Луценко.

За її словами, у законі прописано, що позбавлятися громадянства України будуть особи, які "скориставшись певними можливостями", брали участь у виборах іншої країни або служили в збройних силах іншої країни з власної волі. "Відповідальність для українських громадян, які чітко підпадають під дію документа, які не робили це під тиском, а робили це добровільно, буде наставати з моменту, коли закон набере чинності", - зауважила Луценко.

Читайте також: Чубаров прокоментував ініціативу позбавляти громадянства за участь у виборах РФ

Вона повідомила, що новий законопроект вносить певні зміни до чинного законодавства, які будуть більш чітко регулювати правила надання чи позбавлення українського громадянства, а комісії буде надано більше повноважень для додаткової перевірки документів тих, хто претендує на українське громадянство або його позбавлення. На переконання Луценко, більш ретельна перевірка кандидатів у громадяни України дасть можливість своєчасно виявити російських диверсантів.

Представник Президента у ВР зазначила, що законопроект вже знаходиться на опрацюванні у відповідних парламентських комітетах.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді дозволити припиняти громадянство України жителів анексованого Росією Криму, які беруть участь у російських виборах. Про це йдеться у президентському законопроекті № 8297 "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо удосконалення окремих положень", опублікованому на сайті парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-