Чубаров прокоментував ініціативу позбавляти громадянства за участь у виборах РФ

Чубаров прокоментував ініціативу позбавляти громадянства за участь у виборах РФ

Укрінформ
Глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров прокоментував проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України", що, зокрема, пропонує позбавляти громадянства України жителів окупованого Криму за участь у виборах Російської Федерації.

"Дійсно, деякі нові положення, запропоновані у проекті, зокрема, щодо питань, які можуть слугувати підставами для втрати громадянства України, викличуть обґрунтоване обурення у жителів тимчасово окупованого Криму", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

"Йдеться про те, що підставами для втрати громадянства України можуть стати дії, вчинені людиною внаслідок примусу з боку окупантів. Наприклад, обов'язковий призов російськими окупантами молодої людини, що проживає в Криму, на строкову службу. Або участь під страхом звільнення з роботи в незаконних виборах, що проводяться російською окупаційною владою", - уточнив голова Меджлісу.

Однак, вважає депутат, не варто впадати у відчай, тим більше, "розганяти зраду".

Упевнений, що при розгляді даного законопроекту в Комітетах і на сесії Верховної Ради України всі запропоновані норми будуть приведені у відповідність з принциповими підходами держави, визначеними в чинному Законі України "Про забезпечення прав и свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", зазначає Чубаров.

Так, у пункті 3 статті 5 Закону "Про забезпечення прав и свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" закріплено, що "відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав и свобод людини й громадянина на тимчасово окупованій території покладається на Російську Федерацію як на державу-окупанта відповідно до норм и принципів міжнародного права», а у пункті 4 цієї ж статті встановлюється, що «примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України ".

Читайте також: Рада може позбавити українського громадянства кримчан, які ходять на вибори РФ

Як повідомляв Укрінформ, президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді дозволити припиняти громадянство України жителів анексованого Росією Криму, які беруть участь у російських виборах.

Про це йдеться у президентському законопроекті № 8297 "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо удосконалення окремих положень", опублікованому на сайті парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-