Реінтеграцію Донбасу у четвер не голосуватимуть - Ірина Луценко

Реінтеграцію Донбасу у четвер не голосуватимуть - Ірина Луценко

Укрінформ
Законопроект №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях" не буде виноситися на розгляд Верховної Ради у другому читанні 21 грудня.

Про це заявила представник Президента України у Верховній Раді, народний депутат з фракції БПП Ірина Луценко, спілкуючись із журналістами в кулуарах парламенту,  повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Законопроект не буде виноситися завтра в зал, тому що він потребує додаткових консультацій, адже має надзвичайно викривлений вигляд тієї стратегії, яку Президент вніс для погодження депутатами. Законопроект потребуватиме додаткового коригування та консультування з різними групами і фракціями... Додаткові консультації по законопроекту можуть дати можливість зберегти логіку і стратегію Президента по мирному врегулюванню ситуації на Донбасі. Це додаткове консультування і висновок юридичного управління про те, що цей законопроект дуже сильно відійшов від запропонованої президентом стратегії. Тому він не може голосуватися поспіхом в останній день, нахрапом, як це може відбуватися", - сказала Луценко.

Водночас,  за її словами, звільнення українських полонених є однією з головних причин, чому наразі не можна вносити законопроект 7163 на розгляд Ради та голосувати за нього в тому варіанті, який "занадто сильно викривив стратегію Президента".

"Ми знаходимось на завершальній стадії перемовин щодо повернення наших заручників. Україна погодилась віддати дуже багато і громадян Російської Федерації, і тих, хто знаходився в незаконних сепаратистських формуваннях і брали участь у заколотах на території Донбасу, лише для того, щоб мати змогу витягнути більше 150 наших громадян, які знаходяться у полоні - як військових, так і журналістів, і мирне населення", - уточнила представник Президента у ВР.

Вона також уточнила, що питання Криму буде залишено в законопроекті про реінтеграцію, але "в тих логічних формулюваннях,  які не викривлять стратегію Президента".

Як раніше повідомляв Укрінформ, Голова ВР Андрій Парубій заявив, що Верховна Рада розглядатиме законопроект про реінтеграцію Донбасу наступного пленарного тижня, який розпочнеться 16 січня 2018 року. Водночас він підкреслив, що ухвалення цього закону є принципово важливим для українського парламенту.

4 жовтня Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях". 6 жовтня парламент проголосував за нього в першому читанні, виключивши, зокрема, частину першу статті 7, в якій згадувались Мінські угоди, за наполяганням опозиційних фракцій.

Читайте також: Маємо зібрати 300 голосів за законопроект про реінтеграцію Донбасу - Бурбак

Відповідно до тексту законопроекту, тимчасова окупація частини території України стала одним із наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України.

Проектом передбачено, що межі тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних сил України. Крім того, пропонується законодавчо встановити, що тимчасова окупація Росією територій на Донбасі є нелегітимною, не створює для РФ жодних територіальних прав.

До другого читання в законопроект включили також дату початку окупації української території - 20 лютого 2014 року, а по всьому тексту законопроекту додано положення з приводу окупації Криму.

Очікувалося, що в другому читанні законопроект розглядатиметься нинішнього пленарного тижня -19-22 грудня, однак у порядок денний його не було внесено. При цьому фракція БПП наполягає на додаткових консультаціях щодо законопроекту про реінтеграцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-