Мови нацменшин: Київ і Варшава підпишуть декларацію про освітній закон

Мови нацменшин: Київ і Варшава підпишуть декларацію про освітній закон

Укрінформ
Польща та Україна підпишуть декларацію, де буде прописано основні напрями імплементації мовної статті Закону «Про освіту» для українських шкіл, в яких навчання ведеться польською мовою.

Про це домовилися під час зустрічі міністр освіти і науки України Лілія Гриневич з міністром національної освіти Республіки Польща Анною Залевською 17 жовтня, повідомляє прес-центр МОН.

«Ми розуміємо важливість для України утвердження української мови як державної, у Польщі ми також багато уваги приділяємо розвитку нашої мови. Однак у нас є двосторонні домовленості. Пункт 4 статті 7 Закону каже, що деякі предмети можуть вивчатися мовами Європейського союзу. Але слово можуть – це не гарантія. Має бути гарантія, що певна частина предметів буде вивчатися польською», – наголосила міністр національної освіти Польщі. Польща.

Гриневич повідомила, що загальність статті пояснюється тим, що це базовий закон, і детальніші формулювання будуть виписані у профільному Законі «Про загальну середню освіту», а також у підзаконних актах Кабінету міністрів України.

«На роботу над цими документами потрібен час. Своєю чергою ми з самого початку декларували готовність виписати шлях імплементації у двосторонніх документах між країнами. Хочу наголосити, що 5 українських шкіл, де навчання ведеться польською мовою, уже навчаються за моделлю, яку ми пропонуємо для імплементації. Тобто частково предмети у базовій та старшій школі вивчаються українською», – додала міністр освіти і науки України.

Читайте також: Закон про освіту: Україна та Польща вийшли на конкретні домовленості

За її словами, таке навчання дає свої результати. Попри те, що наразі польською в Україні навчаються 1 тис. 785 дітей, у 2017 році лише 5 осіб здавало ЗНО польською мовою. З них лише 1 особа не подолала поріг склав/не склав з української мови.

Гриневич також зазначила, що МОН планує поступово збільшувати частку предметів, що вивчається українською мовою. За попередньою пропозицією української сторони, у старшій школі часка вивчення предметів українською має складати 60%.

Наразі сторони працюють над текстом декларації, яку планується підписати вже найближчим часом.

Згідно з офіційною статистикою, в Україні навчається близько 400 тисяч дітей національних меншин у 735 навчальних закладах.

У 2016/2017 навчальному році функціонувало 2 дошкільні навчальні заклади з вихованням польською мовою. Загалом польською мовою у дитсадках виховуються 137 дітей. Натомість у загальноосвітніх навчальних закладах польською навчається 1 тис. 785 учнів, вивчають польську мову як предмет 45 тис. 964 учні, у тому числі, як другу - 27 тис. 636 учнів.

У Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій областях функціонують 5 загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням польською мовою, 1 загальноосвітній навчальний заклад з навчанням польською та українською мовами, 1 загальноосвітній навчальний заклад з навчанням польською та російською мовами (Івано-Франківськ, 1-4 класи).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-