Закон про освіту: Україна та Польща вийшли на конкретні домовленості

Закон про освіту: Україна та Польща вийшли на конкретні домовленості

Укрінформ
Україна та Польща розроблять спільний документ, в якому підтвердять дотримання міжнародних зобов’язань щодо забезпечення прав меншин на освіту рідною мовою.

Про це 17 жовтня за підсумками зустрічі з міністром національної освіти Республіки Польща Анною Залевською сказала міністр освіти та науки України Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми зараз розпочали роботу над спільним документом, декларацією, яка підтверджує наші зобовязання між нашими сторонами в частині можливості забезпечення і гарантування права польської меншини навчатися рідною мовою. При цьому ми дотримуємося принципу розширення навчання українською мовою", - сказала Гриневич.

Вона наголосила, що цей принцип вже реалізується в польських школах України, де частина предметів вже викладаються українською мовою.

Гриневич повідомила, що наразі в Україні є 5 шкіл з польскою мовою навчання. На етапі базової і старшої школи частина предметів викладається українською мовою. Також за ії словами, така практика існує в Польщі в школах, де навчаються представники української громади.

Читайте також: Посол ЄС обіцяє донести до Брюсселя "мовну" позицію Києва

"На період імплементації закону нам було важливо почути підтвердження дотримання міжнародних угод, дати інформацію та заспокоїти поляків України, що сторони гарантують навчання рідною мовою", - сказала міністр народної освіти Польщі Анна Залевська.

Як повідомила Залевська, документ буде опрацьовано протягом 2-3 днів.

Також 26 жовтня у Львові відбудеться круглий стіл з освітянами - представниками польської громади в Україні, на якому обговорять процес імплементації закону про освіту, зокрема, які предмети викладати польською, які - українською, визначення принципу співвідношення предметів різними мовами викладання. "Це залежить від спрямування школи, кадрового потенціалу шкіл", - уточнила Гриневич.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-