Рада просить у Вселенського патріарха автокефалії для української церкви

Рада просить у Вселенського патріарха автокефалії для української церкви

Оновлено
Укрінформ
Верховна Рада ухвалила звернення до Вселенського патріарха про надання автокефалії українській церкві.

Відповідний проект постанови "Про звернення Верховної Ради України до Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні" підтримали 245 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Звернутися до Вас, Глави Святої Церкви Константинополя та Вселенського Патріарха, нас спонукають особливі обставини, що склалися сьогодні у житті України... В умовах, що склалися, народ України вже не сприймає ідею церковного єднання з Блаженнішим Патріархом Московським Кирилом, який не лише не виступив на захист православних християн України, що потерпають від російської агресії, але й став одним із чільних ідеологів "русского мира", а, отже, й одним з архітекторів нинішньої гібридної війни Росії проти України", - йдеться у зверненні.

Зазначається також, що лише автокефальний статус може стати основою для подолання церковного поділу, який існує нині в нашій країні.

"Просимо Вас як Вселенського Патріарха, Предстоятеля Святішої Константинопольської Церкви, яка була і лишається Церквою-Матір’ю для Київської Митрополії, а також Голови Всеправославного Собору, який невдовзі відбудеться, в інтересах утвердження православ’я в нашій країні застосувати всі наявні канонічні повноваження та визнати нечинним акт 1686 р. як такий, що був ухвалений з порушенням священних канонів Православної Церкви", - йдеться у зверненні. 

Верховина Рада також просить Вселенського Патріарха взяти активну участь у подоланні наслідків церковного поділу шляхом скликання під егідою Вселенського Патріархату Всеукраїнського об’єднавчого Собору, який би вирішив усі суперечливі питання та об’єднав українське православ’я. 

Крім того, нардепи просять заради блага православної церкви в Україні та цілісності українського народу видати томос (указ) про автокефалію православної церкви в Україні, на основі якого вона могла посісти належне місце у родині помісних православних церков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-