ЄС і США хочуть вакцинувати дві третини світового населення до кінця 2022 року - Мішель

ЄС і США хочуть вакцинувати дві третини світового населення до кінця 2022 року - Мішель

Укрінформ
Європейський Союз і США мають намір перетворити COVID-19 на факт історії та створити умови для вакцинації проти коронавірусу двох третин світового населення до кінця 2022 року.

Про це у вівторок у Брюсселі під час пресконференції за підсумками саміту ЄС-США заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми були єдиними у намірі відправити COVID-19 в історичні книги, але для цього існує лише один шлях – міжнародна співпраця та забезпечення доступу до вакцин усього населення планети. Ми можемо зробити це чотирма шляхами. Перший – це експорт, другий - за допомогою COVAX, третій - шляхом дотацій вакцин і четвертий - через розвиток їх виробничих спроможностей. Наша мета є чіткою – ми хочемо вакцинувати принаймні дві третини світового населення до кінця 2022 року», - наголосив Мішель.

Читайте також: У Франції підлітків почали вакцинувати проти COVID-19

Він зауважив, що досвід боротьби з COVID-19 має враховуватися для підготовки до майбутніх криз у сфері здоров’я. Отже, глобальне відновлення після пандемії означає відновлення для всіх, а не лише для кількох найбільш розвинутих країн, сказав Мішель. Тож ЄС і США мають спільний інтерес у тому, щоб допомогти менш розвинутим країнам не лише подолати пандемію, але й здійснити економічне відродження після цієї кризи.

За його словами, з цією метою узгоджуються інші напрямки співробітництва між сторонами, зокрема, технологічний розвиток в рамках «зеленої» трансформації та боротьби з кліматичними змінами, реформування СОТ та створення більш справедливих умов для міжнародної торгівлі, просування демократії.

Читайте також: Ляшко: До кінця червня вийдемо на 30 вакцинованих на 100 тисяч населення

Як повідомив президент Європейської ради, у сфері боротьби з кліматичними змінами сторони погодилися створити контактну групу високого рівня для координації позицій та просування до поставлених цілей. Зокрема, така координація має стосуватися ціноутворення на вуглецеві ресурси та їх використання, а також економічного стимулювання розвитку «зеленої» енергетики, мобілізації з цією метою можливостей приватного сектору.

Мішель наголосив на важливості надання міжнародної підтримки у цих реформах. Він нагадав, що ЄС зробив зобов’язання виділяти щороку принаймні 100 млрд євро для досягнення цілей «зеленої угоди» та для допомоги у її просуванні в країнах, що розвиваються.

«Президент Байден підтвердив, що Америка повернулася, і ми дуже раді таким оновленим зобов’язанням… Наша зустріч – лише початок. Ми маємо продовжувати нарощувати наше співробітництво, просувати наші спільні цінності. Ми маємо спільне та чітке бачення щодо майбутнього, і дуже раді мати партнера, на якого можемо розраховувати. Безумовно, між нами можуть виникати чутливі та делікатні питання, але ми слухаємо і чуємо одне одного, і знайдемо вірні рішення у спільних інтересах», - сказав Мішель.

Читайте також: У першому штаті США вакцинували 80% населення і скасували усі коронавірусні обмеження

Як повідомлялося, саміт ЄС-США відбувся у вівторок, 15 червня, у Брюсселі під час першого візиту до Європи Президента США Джо Байдена після вступу на посаду у січні цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-