Депутатів Київради запросили до МКІП, щоб обговорити охорону культурної спадщини

Депутатів Київради запросили до МКІП, щоб обговорити охорону культурної спадщини

Укрінформ
Заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко запросила депутатів Київради до міністерства для подальшої дискусії з питань захисту історичної спадщини столиці.

Про це вона сказала на сесії Київради 31 серпня після того, як депутати вирішили не заслуховувати її з інформацією про діяльність у сфері охорони культурної спадщини у столиці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Представники центральних органів виконавчої влади, в тому числі і представники Міністерства культури та інформаційної політики, мають чути кожну громаду і приходити до місцевих депутатів у разі їх запрошення. Натомість хочу всім нагадати, що відповідно до Закону "Про охорону культурної спадщини" саме місцева влада є підзвітною та підконтрольною, і в нас накопичилось дуже багато питань, які пов'язані з історико-архітектурним опорним планом, і з буферною зоною ЮНЕСКО, і з видачею містобудівних умов і обмежень, які, до речі відбуваються щодня, попри всі ті рішення, які лунають. Тому я запрошую вас до себе, в Міністерство культури.., для подальшої дискусії", - сказала заступниця міністра.

Перед цим Київська міська рада відмовилася заслухати на засіданні 31 серпня інформацію Фоменко про захист історичної спадщини - це рішення підтримали 97 депутатів зі 105-ти присутніх.

Читайте також: В Одесі завершують демонтаж фасаду друкарні Фесенка попри припис МКІП

"Зал запропонував вас не слухати. Відповідно, якщо буде нове запрошення, будемо раді бачити вас або іншого визначеного представника, якщо міністр не зможе", - сказав заступник міського голови – секретар Київради Володимир Бондаренко.

На початку засідання Київський міський голова Віталій Кличко нагадав, що на сьогоднішнє засідання запросили міністра культури та інформаційної політики та начальника Головного управління Національної поліції у місті Києві Івана Вигівського, аби щоб заслухати інформацію про діяльність у сфері охорони культурної спадщини.

Від МКІП на засідання Київради прийшла заступниця міністра Світлана Фоменко, від столичної поліції – заступник начальника поліції міста Києва Віктор Нечитайло, якого також не заслуховували.

Як повідомлялося, Київська міська рада запросила на засідання 31 серпня міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка та начальника Головного управління Національної поліції у Києві Івана Вигівського відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та у зв'язку із численними зверненнями депутатів Київської міської ради.

Натомість Ткаченко повідомив, що перебуває у відпустці, і на сесію Київради прийде його заступниця Світлана Фоменко.

Водночас він запросив Кличка 2 вересня у міністерство, аби столичний голова відповів на низку нагальних питань щодо охорони історичної спадщини у столиці.

У Києві 20 серпня знесли історичну садибу Барбана на вулиці Обсерваторній, 6.

Раніше ЗМІ повідомляли, що поряд із садибою Барбана та біля будинку Осипа Родіна виконуються будівельні роботи.

У Міністерстві культури та інформаційної політики 19 серпня заявили, що приписи МКІП про заборону будівництва біля садиби Барбана та Осипа Родіна ігноруються столичною владою.

Читайте також: РНБО доручила відновити зруйновану садибу Барбана у Києві

Раніше Кличко заявляв, що з 2018 року Київрада направила 35 подань до Мінкульту щодо занесення 1542 пам’яток та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, але відтоді надійшли накази від міністерства про занесення лише 73 об’єктів до цього реєстру.

Водночас міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко заявляв, що КМДА "не підтримала законопроєкт МКІП про протидію хаотичній забудові".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-