РНБО доручила відновити зруйновану садибу Барбана у Києві

РНБО доручила відновити зруйновану садибу Барбана у Києві

Укрінформ
Рада нацбезпеки та оборони ухвалила рішення відновити зруйновану пам'ятку - садибу Барбана, а також провести аудит усіх архітектурних пам’яток по всій території країни.

Про це заявив прессекретар Президента Сергій Никифоров на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З огляду на те, що сталося із садибою Барбана, Рада нацбезпеки та оборони ухвалила кілька рішень. По-перше, дати оцінку руйнації садиби Барбана. Якщо там є який кримінальний елемент, то відповідно почати розслідування. По-друге, відновити зруйновану пам'ятку. І це рішення Ради Нацбезпеки й оборони, які стосуються різних рівнів: і поліції, і КМДА, і уряду, і місцевих рад по інших регіонах. Підготувати аудит усіх архітектурних цінностей по всій території України", - розповів він.

Водночас, як повідомив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов, РНБО отримала лист міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка щодо ситуації із руйнуванням історичного середовища у місті Києві.

"Ми запросили Кличка для того, щоб ми з ним могли поспілкуватися саме з цього питання. На жаль, він поки що з невідомих причин не міг бути на засіданні РНБО. Тому розгляд цього питання відбувався за його відсутності", - сказав він.

За словами Данілова, з цього питання РНБО прийняла протокольне доручення. "Йдеться не тільки про Київ, йдеться про те, що цим протокольним дорученням доручено всім місцевим адміністраціям провести перевірку об'єктів, які підпадають під закон про охорону культурної спадщини, і на найближчому засіданні РНБО, як тільки документи будуть готові, ми будемо розглядати ці питання", - розповів він.

Як повідомлялося, у Києві на вулиці Обсерваторній, 6, зранку 20 серпня знесли історичну садибу Барбана.

Читайте також: Кличко здивований, що поліція не припинила незаконне знесення садиби Барбана

Активіст Олег Симороз опублікував у Фейсбуці відео руйнування будівлі. "Попри обіцянки Шевченківської поліції про зупинення будівельних робіт на вул. Обсерваторній, 6, забудовник вночі о 5 ранку під прикриттям 30 тітушок загнав будівельну техніку та знищив будинок Барбана кінця ХІХ ст", - повідомив він.

Раніше ЗМІ повідомляли, що поряд із садибою Барбана та біля будинку Осипа Родіна виконуються будівельні роботи. Зокрема ЗМІ інформували, що 19 серпня почали розбирати столітню садибу Барбана попри протести місцевих жителів. 18 серпня на подвір'я цього будинку намагалися завезти трактор, але його не пропустили активісти з сусідніх будинків.

Поліція повідомила, що вирішує питання про відкриття провадження через конфлікт довкола будинку Барбана.

Симороз 18 серпня писав у Фейсбуці, що на Обсерваторній, 6, коли туди намагалися завезти техніку, перебували невідомі у спортивних костюмах, сталися сутички, серед місцевих жителів були постраждалі.

У Міністерстві культури та інформаційної політики 19 серпня заявили, що приписи МКІП про заборону будівництва біля садиби Барбана та Осипа Родіна ігноруються столичною владою. У МКІП закликали мера столиці Віталія Кличка негайно зупинити свавілля забудовників.

У Києві поліція відкрила кримінальне провадження за фактом самоправства на вул. Обсерваторній.

Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, зведений наприкінці ХІХ сторіччя.

Фото: kyiv.depo.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-