Антиєвропейські дії Росії потребують не лише воєнної, а й економічної консолідації - Зеленський

Антиєвропейські дії Росії потребують не лише воєнної, а й економічної консолідації - Зеленський

Укрінформ
Антиєвропейські дії Росії потребують не лише воєнної, а й економічної та політичної консолідації.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у своєму виступі на засіданні Європейської ради, передає Укрінформ.

"Маємо пам’ятати, що антиєвропейські російські дії потребують не лише воєнної, а й економічної та політичної консолідації. Ми в Україні не можемо змиритися з тим, що постійним тлом для російського терору став тиск на нашу державу в питаннях торгівлі. Я вдячний усім у Європі, хто так само оцінює цей тиск як неприйнятний. Зараз питання торгівлі, зокрема продовження режиму лібералізації торгівлі і Євросоюзом, - це питання не просто тих чи інших товарів, а нашої здатності вистояти проти російської агресії", - підкреслив Зеленський.

Він зазначив, що будь-яка втрата в торгівлі - це втрата ресурсу, який зупиняє Росію.

"Пропоную також поглянути на це й з економічної перспективи. Кожне слово України підкріплене фактами. Для півдня Євросоюзу, а саме для агросектору Іспанії та Італії, наші зернові є надзвичайно важливими. Наш цукор потрібен для ринку Румунії. Такі факти можна зазначити й про інші категорії товарів. За минулий рік ми зробили й зараз робимо все, щоб відновити нормальний обсяг нашого продовольчого експорту з портів Одеси, а також через Дунайський регіон та румунські порти", - сказав глава держави.

Читайте також: Країни Балтії, Польща та Чехія закликали Єврокомісію заборонити імпорт зерна з РФ

Він підкреслив, що Україна знову стала донором продовольчої безпеки для традиційних напрямків нашого експорту, зокрема Північної Африки та Азії. За його словами, Європа тільки виграє від співпраці та від економічних можливостей України, які стабілізують сусідні з Європою частини світу.

"Втім, ми бачимо, що досі, на жаль, не обмежений російський доступ на аграрний ринок Європи. І коли українське зерно викидають на асфальт чи залізничну колію, в Європу все одно везуть російську продукцію, а також товари із підконтрольної Путіну Білорусі. Це нечесно. Ще більш нечесно, коли хтось намагається зламати системні торгівельні рішення, які працюють не перший рік і працюють в інтересах сили всієї Європи", - зазначив Президент.

Він наголосив, що "спроби торгівельного сепаратизму" всередині Європи послаблюють увесь континент.

Як повідомлялося, з 9 лютого біля кордону з Україною польські фермери проводять акції протесту на дорогах, що ведуть до пунктів пропуску. Головні їхні вимоги – заборона імпорту української агропродукції та відмова Польщі від Європейського зеленого курсу. За час протестів сталися п'ять випадків висипання українських агрокультур із вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дороги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-