Кожна п’ята сім’я в Україні відчуває нестачу продовольства через російську війну - ООН

Кожна п’ята сім’я в Україні відчуває нестачу продовольства через російську війну - ООН

Укрінформ
Україна, яка до повномасштабної війни щорічно годувала 400 млн осіб по всьому світу, нині стикається з продовольчою проблемою: у 80% населених пунктів поблизу лінії фронту люди відчувають перешкоди в доступі до продовольства.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це на засіданні Ради Безпеки ООН у вівторок заявив представник Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) в Україні Метью Голлінгсворт.

За його ловами, «сьогодні приблизно кожна п'ята українська родина стикається з тим чи іншим ступенем гострої нестачі продовольства», передусім біля зони бойових дій.

Понад 900 тис. осіб, «які все ще живуть у радіусі 30 км від лінії фронту», відчувають найгостріші потреби у забезпеченні продовольством, які посилюються взимку, додав він.

Голлінгсворт наголосив, що «в одній з найвагоміших житниць у світі сотні тисяч людей, які живуть у безпосередній близькості від бойових дій, нині залежать від гуманітарної та продовольчої допомоги».

Читайте також: Путін не відрізняється від Сталіна, який вчинив Голодомор - Сполучені Штати в ООН

За словами представника програми, ВПП забезпечить продовольством близько 750 тис. із цих людей протягом зими. Крім того, ще 1,5 млн отримають грошову допомогу в районах, які безпосередньо постраждали від воєнних дій.

Він розповів, що з середини липня задокументовано 31 напад на об'єкти, що мають вирішальне значення для виробництва та експорту зерна. 28 з них - в Одеській області, де розташовані «життєво важливі» чорноморські морські й дунайські річкові термінали, «необхідні для світової торгівлі й виробництва продовольства».

До лютого 2022 року на Україну припадало 9% світового експорту пшениці, 15% – кукурудзи та 44% – соняшникової олії, нагадав представник ВПП.

Україна вже зазнала збитків сільськогосподарському сектору на 40,2 млрд доларів, сказав він.

Читайте також: Росія заперечувала Голодомор, щоб знову використати голод як зброю - Снайдер

«Ми всі маємо зосередити наші зусилля на задоволенні нагальних потреб цієї країни, зокрема у довгостроковій перспективі, аби гарантувати, що цей сільськогосподарський центр буде швидко відновлений і зможе допомагати голодуючим у всьому світі, бо коли вибухне чергова продовольча криза, світ знову потребуватиме України», - підкреслив Голлінгсворт

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Рада Безпеки ООН обговорила ситуацію в Україні у зв’язку з російською війною та її наслідки для глобальної продовольчої безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-