У ЄС підготували план довготермінової підтримки України

У ЄС підготували план довготермінової підтримки України

Укрінформ
Європейський Союз розробляє план різносторонньої багаторічної підтримки України для допомоги у відбитті російської агресії.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Politico із посиланням на ще не оприлюднений документ.

“Європейська служба зовнішніх справ підготувала план, який рекомендує ЄС на кілька років взяти на себе ряд “безпекових зобов’язань перед Україною”, поки країна відбиває російську агресію”, - йдеться у матеріалі.

Читайте також: Дискусії щодо безпекових гарантій для України тривають – Шольц

Зазначається, що підготовлені рекомендації підсумовують зусилля, які ЄС уже докладає для підтримки України.

“Однак узяті разом вони вирізняються своєю широтою та пропонованою тривалістю, по суті виділяючи мільярди на потенційну підтримку упродовж років”, - стверджує Politico.

Читайте також: Саміт НАТО: Росія несе повну відповідальність за загарбницьку війну проти України

Серед пропонованих кроків - започаткування окремого фонду ЄС для відшкодування до 2027-го року державам-членам коштів, витрачених на надання Україні військової допомоги. “Це стане ключовим стовпом безпекової підтримки України у ближній та дальній перспективах”, - йдеться у документі.

Лише цього року ЄС має намір витратити 4 млрд євро з цього фонду.

Читайте також: Зеленський анонсував нові інструменти захисту для України

Окрім цього у документі згадується можливість продовження європейської військової тренувальної місії, у рамках якої 25 тис. українських захисників вже пройшли тренування або проходять навчання зараз.

На переконання Європейської служби зовнішніх справ, підтримка Євросоюзом України - екзистенційна, оскільки російська війна становить “фундаментальний виклик європейській безпеці”, а сама Росія навряд відмовиться від мети підпорядкування України.

Читайте також: У Байдена негласно обговорюють можливість надати Україні ракети ATACMS – ЗМІ

З огляду на це, Україна “й надалі потребуватиме довготермінової підтримки ЄС та допомоги у забезпеченні свого вільного й демократичного європейського майбутнього”.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок країни-члени НАТО під час саміту в Вільнюсі прийняли комюніке, у якому, зокрема, визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-