Саміт НАТО: Росія несе повну відповідальність за загарбницьку війну проти України

Саміт НАТО: Росія несе повну відповідальність за загарбницьку війну проти України

Комюніке
Укрінформ
Російська Федерація несе повну відповідальність за невиправдану та неспровоковану агресивну війну проти України, яка є грубим порушенням міжнародного права та базових принципів Статуту ООН.

Про це йдеться у підсумковому комюніке Вільнюського саміту НАТО, оприлюдненому на сайті Альянсу, повідомляє Укрінформ.

«Росія несе повну відповідальність за свою злочинну, невиправдану та неспровоковану агресивну війну проти України, яка підриває євроатлантичну та глобальну безпеку… Ми рішуче засуджуємо грубе порушення Росією міжнародного права, Статуту Об’єднаних Націй та зобов’язань і принципів у межах ОБСЄ. Ми не визнаємо і ніколи не визнаватимемо російські злочинні та протиправні анексії, включаючи Крим», - йдеться у документі.

Лідери країн НАТО наголосили на неприпустимості безкарності за воєнні злочини та інші звірства Росії, включаючи атаки проти мирного населення, знищення цивільної інфраструктури з метою позбавити мільйони українців доступу до базових соціальних послуг. Всі відповідальні за такі дії мають постати перед правосуддям за порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, за злочини проти мирного населення України, включаючи насильницьку депортацію дітей та пов’язане з конфліктом сексуальне насильство.

«Руйнування Каховської греблі підкреслює жорстокі наслідки війни, яку розпочала Росія. Російська війна завдає важкого удару по довкіллю, ядерній, енергетичній та продовольчій безпеці, глобальній економіці, добробуту мільярдів людей у всьому світі. Союзники працюють над тим, щоб забезпечити можливість експорту українського зерна, й активно підтримують міжнародні зусилля з подолання глобальної продовольчої кризи», - йдеться у спільному комюніке.

Читайте також: Україну запросять до НАТО без ПДЧ, але після виконання вимог – рішення саміту

У документі зазначається, що Росія має вивести всі свої війська і техніку з території України в межах.

«Росія повинна негайно припинити цю незаконну агресивну війну, припинити застосування сили проти України, а також повністю і беззастережно вивести всі свої війська і техніку з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з територіальними водами», - йдеться у документі.

Лідери країн-членів НАТО закликали всі держави «не надавати жодної допомоги російській агресії» та засудили «всіх тих, хто активно сприяє російській війні». На цьому тлі було вказано на важливу роль Білорусі, яка «продовжує надавати свою територію та інфраструктуру для продовження атак російських військ на Україну і підтримки російської агресії». «Зокрема, Білорусь, а також Іран повинні припинити свою співпрацю з Росією і повернутися до дотримання міжнародного права», - зазначається в комюніке.

Також глави держав та урядів країн НАТО «привітали та підтримали прагнення Президента Зеленського викласти принципи такого миру у своїй «Формулі миру». «Ми віддані досягненню справедливого і тривалого миру, заснованого на принципах Статуту ООН, зокрема суверенітеті, територіальній цілісності та незалежності. Ми підкреслюємо, що це не може бути реалізовано без повного і безумовного виведення військ Росією. Хоча ми закликали Росію до конструктивної участі у переговорах з Україною, які заслуговують на довіру, Росія не продемонструвала жодної справжньої відкритості до справедливого і тривалого миру», - йдеться у документі.

Союзники по НАТО також підтвердили свою «непохитну солідарність з урядом та народом України у героїчному захисті своєї нації, своєї землі та наших спільних цінностей» та запевнили у підтримки України «стільки, скільки буде потрібно».

«Ми повністю підтримуємо невід'ємне право України на самооборону, закріплене у статті 51 Статуту ООН. Ми залишаємось непохитними у своїй відданості подальшому посиленню політичної і практичної підтримки України, яка продовжує захищати свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів, і продовжуватимемо нашу підтримку стільки, скільки це буде потрібно. Ми вітаємо зусилля усіх членів Альянсу і партнерів, залучених до надання підтримки Україні», - йдеться у Вільнюському комюніке.

Окремо глави держав та урядів країн НАТО привітали участь Президента Зеленського в інавгураційному засіданні Ради Україна - НАТО.

Читайте також: Зеленський у Вільнюсі: НАТО дасть Україні безпеку, Україна зробить НАТО сильнішим

Як повідомлялося, сьогодні у Вільнюсі розпочався дводенний саміт НАТО, головними темами якого є зміцнення системи стримування й оборони Альянсу, продовження допомоги Україні, а також питання щодо подальшого наближення України до членства в НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-