Наступного року ЄС надаватиме допомогу Україні регулярними траншами – Домбровскіс

Наступного року ЄС надаватиме допомогу Україні регулярними траншами – Домбровскіс

Укрінформ
У Єврокомісії були певні правові труднощі в реалізації пакета макрофінансової допомоги для України у 2022 році, але зараз опрацьовуються правові пропозиції, які дозволять забезпечити стабільне і передбачуване фінансування для України наступного року в обсязі €18 мільярдів.

Про це у Брюсселі під час пресконференції з представлення пропозицій з надання Україні МФД+ сказав виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, чи увійдуть €3 мільярди, які залишаються несплаченими з фінансового пакета у €9 мільярдів, що ЄС планував виділити Україні у 2022 році, до нового пакета МФД+ в обсязі €18 мільярдів, який Україна може отримати у 2023 році.

«Ми мали певні організаційні труднощі. Наприклад, цього року програма надзвичайної макрофінансової допомоги потребувала певних гарантій від країн-членів, саме тому ці обговорення були важкими. Наші пропозиції на наступний рік включають більш об’ємний і стабільний пакет у €18 мільярдів, якщо порівнювати його з фінансовими інструментами цього року. Ми розраховуємо зробити перші виплати вже у січні, щоб відповісти на негайні фінансові потреби України. Цього року ми виплатимо Україні €2,5 мільярди до кінця цього місяця і ще пів мільярда - наступного місяця», - повідомив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

Читайте також: Єврокомісія сподівається на позитивне рішення Угорщини щодо €18 мільярдів для України

Він зауважив, що наступного року Україна може очікувати на більш стабільне та передбачуване фінансування, ніж воно було цього року, коли обставини війни примушували ухвалювати додаткові рішення в екстремальних умовах. Це зробило систему фінансування менш стабільною, але перед таким явищем постав не лише ЄС. Така ситуація, за словами Домбровскіса, і в інших міжнародних донорів. Але зрештою міжнародні донори, включаючи ЄС, G7, США та інші країни, міжнародні фінансові інституції, мають бути здатними разом допомогти Україні у здійсненні негайних витрат для стійкості держави.

Домбровскіс підтвердив, що виділення макрофінансової допомоги обумовлене проведенням в Україні необхідних реформ, при цьому в їх оцінці Єврокомісія буде «реалістичною» у врахуванні обставин, в яких наразі перебуває країна.

«Так, обумовленість існує. Оскільки це МФД+, вона має притаманні риси політики обумовленості. Ми маємо намір підписати меморандум про взаєморозуміння з Україною щодо умов, які стосуються вдосконалення управління та боротьби з корупцією. Очевидно, що цього року ми враховуватимемо той факт, що в Україні війна. Тому наша політика обумовленості буде реалістичною та обґрунтованою, відповідно до цих обставин», - зазначив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

Читайте також: Єврокомісія оголосила план надання Україні €18 мільярдів у 2023 році

Він зауважив, що наступного року макрофінансова допомога ЄС виділятиметься для України регулярними траншами, при цьому після загального погодження МФД+ на рівні країн-членів Єврокомісія не матиме необхідності знову погоджувати з ними кожне таке перерахування. Водночас, відповідно до політики обумовленості надання МФД+, Єврокомісія даватиме оцінку запровадженим реформам та проводитиме консультації із країнами-членами перед черговими траншами.

Як повідомляв Укрінформ, у травні Єврокомісія оголосила про намір виділити для України пакет надзвичайної макрофінансової допомоги в обсязі €9 мільярдів. З цієї суми перший транш Україна отримала у серпні, другий транш у розмірі €2 мільярди – у жовтні. Як очікується, МФД у 2,5 мільярда євро Київ отримає до кінця листопада, і ще пів мільярда євро – у грудні. З €9 мільярдів три мільярди євро ЄС не зміг перерахувати для України впродовж року. Ймовірно, фінансові цілі, для яких була призначена ця сума, будуть здійснені за рахунок масштабнішого пакета МФД+.

Читайте також: Єврокомісія готова допомогти Україні поєднати процес відновлення та реформ - фон дер Ляєн

Загалом від початку російського вторгнення в Україну ЄС та «Команда Європи», включаючи країни-члени та ключові фінансові інституції, надали Україні фінансову підтримку в обсязі €19,7 мільярда. На додаток до цього в рамках так званого міждержавного Європейського фонду миру ЄС виділив Україні €3,1 мільярда, які були спрямовані на закупівлю озброєння та військового обладнання, пального, засобів захисту, медикаментів та для інших потреб Збройних сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-