Єврокомісія готова допомогти Україні поєднати процес відновлення та реформ - фон дер Ляєн

Єврокомісія готова допомогти Україні поєднати процес відновлення та реформ - фон дер Ляєн

Укрінформ
Україна чітко визначила свою перспективу щодо набуття членства в ЄС, тож Єврокомісія, яка має найбільший досвід такої інтеграції, готова надати Україні практичну допомогу в поєднанні процесів повоєнного відновлення країни з процесом реформ, які є необхідними, щоб успішно торувати свій шлях до Європейського Союзу.

Про це на пресконференції у вівторок у Берліні, де проходить Міжнародна конференція експертів з відновлення України, заявила Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Єврокомісія має позицію лідера у процесах розширення ЄС, не лише у випадку з Україною, але й коли йдеться про інші країни-кандидати. Ми хочемо поділитися цим досвідом та знаннями. Я твердо переконана, що інтересам України відповідає, щоб масовані інвестиції на відновлення були пов’язані з необхідними реформами, що дуже важливо. Ми маємо поєднати та пов’язати між собою інвестиції та реформи. Це найкращий шлях для України, щоб прокласти дорогу до ЄС. Саме тому ми, як Європейський Союз, готові взяти на себе функцію та послуги Секретаріату (платформи відновлення – ред.), коли йдеться про відпрацювання цих процесів», - наголосила Президент Єврокомісії.

Читайте також: Фон дер Ляєн: Наша мета - не лише заморозити, але й вилучити російські активи

Вона нагадала, що Україна змогла отримати статус країни-кандидата, і це означає, що Україна і ЄС разом розпочали рух у цьому напрямку. При цьому сторони не починали «з чистого листа». Ще перед війною Україна і ЄС тісно співпрацювали в рамках Угоди про асоціацію та Східного партнерства, ЄС активно підтримував найважливіші напрямки реформ, які впроваджувалися в Україні. Тож, Європейський Союз, напевно, має найкращий досвід такої інтеграції, а також є свідомим необхідності «стратегічного терпіння» щодо процесів реформ та стимулювання інвестицій.

«Завдання (з відновлення України - ред.) є настільки монументальним, що ми потребуємо участі всіх. Європейський Союз одноосібно, як і будь-яка окрема країна, не зможе виконати це завдання самотужки. Саме тому ми маємо створити таку платформу та забезпечити широке політичне лідерство, це дозволяло не лише робити політичні заяви, але також надавати конкретну фінансову допомогу.

Відповідаючи на запитання преси щодо існуючих ризиків для закордонних інвесторів, що пов’язані із війною в Україні, Президент Єврокомісії наголосила, що політична воля допомогти Україні переважає навіть ті дійсно важкі обставини, в яких ця допомога надається.

Урсула фон дер Ляєн окремо наголосила, що ця допомога надходить в Україну просто зараз, навіть в умовах активних бойових дій. Ці контакти відбуваються на рівні окремих міст та регіонів, мерій та муніципалітетів, які передають не лише свій досвід, але й надають практичну допомогу в організації міського господарства та інфраструктури, наприклад, шляхом передачі в Україну шкільних автобусів.

Читайте також: ЄС не дозволить росії паралізувати Україну терористичними атаками – фон дер Ляєн

«Дуже вражаючими є зусилля неурядових організацій та громадянського суспільства з допомоги невеликим спільнотам в Україні. Тож мій особистий досвід говорить про те, що добра воля є переважаючою, навіть у дуже важких обставинах , які ми маємо просто зараз», - сказала Президент Європейської Комісії.

Вона нагадала, що з початку російського військового вторгнення в Україну ЄС та «Команда Європи» вже надали Україні 19 мільярдів євро допомоги і мають намір забезпечувати фінансування базових потреб держави в умовах війни в обсязі 1,5 мільярда євро щомісяця протягом 2023 року.

«Щодо питання про стабільні фінансові внески. Протягом місяців війни ми бачили, що росія систематично бомбардує інфраструктуру в Україні, руйнує виробничий сектор та промислові об’єкти. Це призводить до ситуації, коли Україні дедалі важче забезпечити свої бюджетні надходження. Всі наші експерти та партнери по G7 погоджуються: для того, щоб Україна могла вижити, вона потребує стабільного фінансування від 3 до 5 мільярдів на місяць. Цифри різняться, тому що ми не знаємо точно, наскільки Україна зможе виробляти та експортувати, щоб генерувати власні надходження», - додала Урсула фон дер Ляєн.

Вона висловила впевненість, що до такої фінансової підтримки України поряд із ЄС долучаться США та інші країни-партнери, а також міжнародні фінансові інституції.

Читайте також: Відбудова України потребує €350 мільярдів та міжнародної координації – фон дер Ляєн

Як повідомлялося, 25 жовтня в Берліні під егідою Німецького головування в G7 та Європейської Комісії відбувається Міжнародна конференція експертів з відновлення України, яка залучила найкращих фахівців з усього світу. Ці експерти мають представити стратегію повоєнної відбудови України, яка стане основою для конкретних програм з реконструкції та відновлення України за участю міжнародного співтовариства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-