Фон дер Ляєн: Наша мета - не лише заморозити, але й вилучити російські активи

Фон дер Ляєн: Наша мета - не лише заморозити, але й вилучити російські активи

Укрінформ
Європейський Союз вже багато зробив, щоб заморозити російські активи та обмежити їх використання у фінансуванні російської «машини війни», але можливість їх вилучення та спрямування на цілі відновлення України потребує подальшого опрацювання з правової точки зору.

Про це сьогодні у Берліні під час прес-конференції в ході Міжнародної конференції експертів з відновлення України заявила Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша мета - не лише заморозити, але й вилучити російські активи. Але це стосується, в першу чергу, правової основи таких дій. Ми працюємо над цим. Ми створили оперативну групу, до якої увійшли експерти від усіх країн-членів та міжнародні експерти, я яка так і називається: «Затримати й заморозити». Це дозволяє не лише позначити ті активи, що були заморожені, але також визначити правові передумови, за яких ці активи можуть бути вилучені та використані, наприклад, для відновлення України», - сказала фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що в ЄС присутня політична воля, щоб використати заморожені російські активи для відновлення України, але правове визначення таких дій все ще потребує уточнення.

Читайте також: російські активи мають піти на відбудову України – Моравецький

«Ще багато має бути зроблено для досягнення цієї мети. При цьому дуже важливо пам’ятати, - так, ми наполягаємо на дотриманні верховенства права. Але це означає, що ми й дотримуємося верховенства права. Тож цей процес (вилучення російських активів – ред.) має бути виваженим з правової точки зору», - наголосила вона..

Як повідомлялося, сьогодні у Берліні під егідою Німецького головування в G7 та Європейської Комісії відбувається Міжнародна конференція експертів з відновлення України, яка залучила найкращих фахівців з усього світу. Ці експерти мають представити стратегію повоєнної відбудови України, яка стане основою для конкретних програм з реконструкції та відновлення України за участю міжнародного співтовариства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-