Результатом міжнародних зусиль має стати деокупація ЗАЕС - Кислиця

Результатом міжнародних зусиль має стати деокупація ЗАЕС - Кислиця

Укрінформ
Єдиним способом усунути ядерну загрозу, спричинену російською присутністю на Запорізькій АЕС, є виведення військ та озброєння рф зі станції.

Про це на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому ситуації на ЗАЕС, заявив постпред України Сергій Кислиця, передає кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

Кислиця назвав це ключовою передумовою для відновлення «не тільки ядерної безпеки, а й поваги до міжнародного права».

«Головним результатом спільних міжнародних зусиль має стати виведення російського військового і цивільного персоналу з території ЗАЕС, а також з Енергодара. Це, безумовно, відновить безпечну експлуатацію станції, як було до повномасштабної російської війни проти України», - сказав він.

Дипломат наголосив, що росія використовує ЗАЕС як щит для свого особового складу та військової техніки, що й підтвердила місія МАГАТЕ.

Читайте також: Штати в ООН: росія використовує ЗАЕС як пішака у брудній війні

Він процитував звіт агентства, опублікований у вівторок: «Група спостерігала присутність російського військового персоналу, транспортних засобів та обладнання в різних місцях на АЕС, включаючи кілька військових вантажівок на першому поверсі турбінних залів енергоблоків 1 і 2 та військові транспортні засоби, розміщені під естакадою, що з'єднує реакторні блоки. Команда також відзначила присутність експертної групи з «росатому».

Делегація України, як і місія МАГАТЕ, вважає, що персонал станції працює «в дуже складних умовах, коли на об'єкті присутні військовослужбовці та військова техніка, а також представники «росатому», додав Кислиця, закликавши росію виконати вказану у звіті рекомендацію щодо їх відведення.

Читайте також: Гроссі - в Радбезі ООН: Ми готові негайно почати консультації щодо зони безпеки на ЗАЕС

Постпред зазначив, що Україна бере до відома рекомендацію МАГАТЕ про створення захисної зони «для запобігання ядерній аварії внаслідок фізичного пошкодження, заподіяного воєнними засобами», і готова до консультацій з цього питання, «якщо реалізація цієї ініціативи приведе до демілітаризації та деокупації ЗАЕС».

Кислиця також нагадав, що в понеділок через російський обстріл була пошкоджена остання лінія електропередачі, яка з'єднує станцію з енергосистемою України. «Знову, уже вдруге, через російську провокацію Запорізька станція опинилася за крок від ядерної катастрофи», - наголосив він.

Читайте також: Гутерреш назвав два кроки для демілітаризації ЗАЕС

Як повідомлялося, у вівторок Рада Безпеки ООН на запит росії зібралася втретє за два місяці, щоб розглянути ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.

російська делегація традиційно намагається використати Радбез ООН як майданчик для поширення фальшивих наративів та дезінформації, звинувачуючи ЗСУ в атаках на захоплену ЗАЕС, яку насправді регулярно обстрілюють російські війська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-