Штати в ООН: росія використовує ЗАЕС як пішака у брудній війні

Штати в ООН: росія використовує ЗАЕС як пішака у брудній війні

Укрінформ
росія не має жодного права використовувати Запорізьку АЕС у своїй брудній війні та повинна припинити агресію й вивести війська з України.

Таку заяву виголосив під час засідання Радбезу ООН представник місії США при цій організації посол Джеффрі ДеЛаурентіс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Це питання міжнародної ядерної безпеки, й потенційна небезпека тут є величезною. Це стосується нас усіх. Тому ми вкотре підтримуємо заклик України до демілітаризації території навколо ЗАЕС та вимагаємо негайного виходу росії із суверенної території України», - зазначив дипломат.

Він підкреслив, що російська делегація влаштувала в Радбезі ООН «пісні й танці», скликавши чергове засідання, аби уникнути відповідальності за свої дії. Натомість, за його словами, «рф не має права піддавати світ непотрібному ризику ядерної катастрофи».

Читайте також: Гутерреш назвав два кроки для демілітаризації ЗАЕС

Американський представник наголосив, що критична ситуація створена виключно росією, а не «сторонами».

«Нинішня небезпека (на ЗАЕС - ред.) є наслідком неспровокованого й незаконного вторгнення рф в Україну, а саме результатом спланованого захоплення росією цієї електростанції 4 березня», - сказав ДеЛаурентіс.

При цьому він зауважив, що Запорізька АЕС і електроенергія, яку вона виробляє, належать Україні.

Читайте також: Гроссі - в Радбезі ООН: Ми готові негайно почати консультації щодо зони безпеки на ЗАЕС

«Будь-яка спроба росіян відключити ЗАЕС від України й перенаправити вироблену нею електроенергію до рф буде дуже провокативною, егоїстичною та недалекоглядною. Ми відкидаємо будь-які спроби рф використовувати українську електромережу як пішака в цій невиправданій війні, а українську атомну електростанцію – як військовий щит або місце для розгортання військ», - наголосив представник США.

Він укотре підкреслив, що саме кремль несе відповідальність за кризу, і тільки рф може покласти край цьому. «росія має припинити свою безрозсудну поведінку й негайно вивести свої війська не лише з району навколо Запоріжжя, а й з усієї України», - заявив американський дипломат.

Читайте також: МАГАТЕ закликає до негайного створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок рф ініціювала засідання Радбезу ООН, аби розглянути ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. кремль традиційно спробував використати РБ ООН як майданчик для поширення фальшивих наративів і дезінформації, звинувачень ЗСУ в атаках на захоплену ЗАЕС, яку насправді регулярно обстрілюють російські війська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-