МАГАТЕ закликає до негайного створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС

МАГАТЕ закликає до негайного створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС

Звіт
Укрінформ
Міжнародне агентство з атомної енергії МАГАТЕ у своєму звіті за підсумками місії закликає до негайного створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.

Як передає Укрінформ, у 50-сторінковому документі зазначається, що зона безпеки необхідна для того, аби агентство могло контролювати ситуацію на станції.

У звіті також рекомендується поліпшити умови роботи українського персоналу, що обслуговує станцію.

«Український персонал, що обслуговує АЕС в умовах російської військової окупації, постійно відчуває сильний стрес і тиск, особливо в умовах його обмеженої кількості, - зазначає МАГАТЕ. - Це може призвести до нестабільності та збільшення людських помилок з відповідними наслідками для ядерної безпеки».

Інспектори констатують наявність значних пошкоджень, виявлених на станції, а також присутність російських військ та військової техніки, зокрема в турбінних залах.

Зазначається, що обстріли можуть призвести до пошкодження обладнання станції та необмеженого викиду радіоактивних матеріалів.

Інспектори також закликали припинити всі воєнні дії, які можуть вплинути на системи енергопостачання станції.

Читайте також: Звіт МАГАТЕ про місію на ЗАЕС може стати основою для санкцій проти росатома - Плачков

У звіті, зокрема, зазначається, що на Запорізькій АЕС, яка з 4 березня контролюється російськими загарбниками, зараз працює лише один енергоблок, в той час як інші перебувають на техобслуговуванні або у стані «холодного відключення».

Також у звіті наведено зафіксовані Україною випадки обстрілу ЗАЕС та пошкодження, яких вони завдали об’єктам станції. Крім того, в документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема, у машинних залах енергоблоків.

В МАГАТЕ зазначили, що інспектори організації, перебуваючи безпосередньо на Запорізькій АЕС, у вересні спостерігали пошкодження внаслідок артилерійських обстрілів біля корпусів реактора, зокрема, під загрозою руйнування опинилося сховище радіоактивних відходів.

«Хоча обстріли, що тривають, ще не спровокували надзвичайну ядерну ситуацію, вони становлять постійну загрозу ядерній безпеці з потенційним впливом на критичні функції, що може призвести до радіологічних наслідків, які мають велике значення для безпеки», - йдеться у звіті.

В організації також закликали негайно припинити обстріли станції.

«МАГАТЕ рекомендує припинити обстріл на місці та поблизу нього негайно, щоб уникнути будь-яких подальших пошкоджень станції та пов’язаних з нею об’єктів. Це необхідно для безпеки обслуговуючого персоналу та підтримки безпечної та надійної роботи. Це вимагає згоди всіх відповідних сторін на встановлення охоронної зони ядерної безпеки та безпеки навколо ЗАЕС», - зазначається у звіті.

В МАГАТЕ відзначили складнощі, з якими стикається український персонал ЗАЕС через присутність на станції російських військ та представників «росатому».

«Український персонал, який працює на станції в умовах російської військової окупації, перебуває у постійному високому стресі через тиск і через обмежену кількість персоналу. Це може призвести до збільшення ймовірності людських помилок з наслідками для ядерної безпеки. Достатня кількість оперативного персоналу повинна вміти виконувати свої важливі обов’язки, і виконувати їх без погроз чи тиску, що підриває не лише їхню безпеку, але й безпеку самої станції», - наголосили в організації.

Також у звіті МАГАТЕ вказується на необхідність організації безперебійного електропостачання ЗАЕС.

«У кількох випадках ЗАЕС повністю або частково втрачала зовнішнє електропостачання внаслідок військових дій. Зовнішнє електроживлення має важливе значення для подальшої безпечної роботи станції», - заявили в організації.

Що стосується безпекової ситуації на інших ядерних об’єктах України, то в звіті МАГАТЕ зафіксовані прольоти російських крилатих ракет над Південноукраїнською та Хмельницькою АЕС, що становило потенційну загрозу для атомних реакторів цих станцій, пошкодження системи зовнішнього радіаційного контролю на ДП «Радон» у Києві та обстріли ядерної установки «Джерело нейтронів» Харківського фізико-технічного інституту.

У МАГАТЕ зазначили, що надаватимуть Україні всю необхідну допомогу для забезпечення безпеки її ядерних об’єктів як під час війни з росією, так і після її завершення.

Читайте також: На ЗАЕС потрібно організувати миротворчу місію під егідою ЄС та ООН – Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Рада безпеки ООН на запит росії розгляне ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. На засіданні РБ очікується виступ гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Місія МАГАТЕ на чолі з Гроссі відвідала ЗАЕС 1 вересня. Того ж дня гендиректор агентства та більша частина делегації залишила захоплений росією об'єкт.

     

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-