Гутерреш назвав два кроки для демілітаризації ЗАЕС

Гутерреш назвав два кроки для демілітаризації ЗАЕС

Укрінформ
Генеральний секретар ООН вважає, що російські та українські військові мають узяти на себе зобов’язання не вести воєнних дій на території Запорізької атомної електростанції.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це Антоніу Гутерреш заявив на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому ситуації на ЗАЕС.

Він укотре зазначив, що будь-яка шкода, заподіяна ядерному об’єктові, може призвести до катастрофи для регіону та за його межами. Будь-які дії, що можуть поставити під загрозу фізичну цілісність, безпеку чи захист атомної станції, є неприйнятними, вказав Гутерреш.

За його словами, Запорізька АЕС має знову стати об’єктом цивільної інфраструктури.

Читайте також: Гроссі - в Радбезі ООН: Ми готові негайно почати консультації щодо зони безпеки на ЗАЕС

«Як перший крок, російські та українські сили повинні взяти на себе зобов'язання не здійснювати жодної військової діяльності на АЕС або з її території. Цей об'єкт та його околиці не повинні бути мішенню або платформою для воєнних операцій», - сказав генсек ООН.

Другим кроком, на його думку, має стати укладення угоди про створення демілітаризованої зони навколо станції. Така угода має, зокрема, передбачати «зобов'язання російських збройних сил вивести весь особовий склад і військову техніку з цієї зони, а українських сил - не просуватися вглиб її».

Читайте також: Зеленський зреагував на пропозицію Гроссі створити зону захисту на ЗАЕС

Як повідомлялося, у вівторок Рада Безпеки ООН зібралася на запит росії, щоб розглянути ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.

російська делегація традиційно намагається використати Радбез ООН як майданчик для поширення фальшивих наративів та дезінформації, звинувачуючи ЗСУ в атаках на захоплену ЗАЕС, яку насправді регулярно обстрілюють російські війська.

Фото: Енергоатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-