Гроссі - в Радбезі ООН: Ми готові негайно почати консультації щодо зони безпеки на ЗАЕС

Гроссі - в Радбезі ООН: Ми готові негайно почати консультації щодо зони безпеки на ЗАЕС

Укрінформ
На засіданні Ради Безпеки ООН генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі застеріг, що на Запорізькій атомній електростанції через воєнні дії може статися катастрофа.

Як передає кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це Гроссі заявив на засіданні Радбезу ООН, присвяченому ситуації на ЗАЕС.

«Ми граємо з вогнем… Удари, яких зазнав цей об'єкт, і які я особисто бачив і оцінив разом зі своїми експертами, просто неприйнятні», - сказав він.

Гроссі нагадав, що у вівторок МАГАТЕ опублікувало звіт про ситуацію на станції, підкресливши, що двоє інспекторів агентства залишаються на місці для моніторингу.

«Ми можемо домовитися про дуже простий, але вкрай необхідний захисний механізм, аби уникнути того, що відбувається зараз, - обстрілу атомної електростанції», - зазначив він.

За словами гендиректора МАГАТЕ, настав час «скористатися цією можливістю, яка має фундаментальне значення для миру, для безпеки і для захисту населення України та інших країн».

Читайте також: МАГАТЕ закликає до негайного створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС

Він повторив положення доповіді, зокрема, закликавши до створення зони ядерної безпеки по всьому периметру станції. «Ми готові негайно розпочати консультації щодо створення такої зони», - наголосив Гроссі.

Жоден зі стовпів ядерної безпеки, до яких агентство відносить фізичну цілісність, надійне зовнішнє енергопостачання та наявність запасних частин, не є недоторканим на Запорізькій АЕС, указав Гроссі. За його словами, фізична цілісність станції була порушена кілька разів, і більшість пошкоджень сталися під час обстрілу в серпні. Він попередив, що найбільший ризик для ЗАЕС - це фізичне пошкодження обладнання внаслідок обстрілів, що може призвести до викиду радіації, додавши, що перебої із зовнішнім енергопостачанням для охолодження активних зон реактора можуть зумовити його розплавлення.

Читайте також: Зеленський зреагував на пропозицію Гроссі створити зону захисту на ЗАЕС

Своєю чергою постійний представник росії василь небензя висловив незадоволення доповіддю МАГАТЕ, оскільки в ній зафіксовано присутність російських військ та військової техніки на ЗАЕС. Російський дипломат у риторичній формі зажадав від Гроссі, аби той уточнив, яку саме військову техніку він бачив на станції, намагаючись переконати членів Радбезу, ніби там її немає.

У вівторок МАГАТЕ оприлюднило доповідь про стан ядерної безпеки, захищеності та гарантій на кількох ядерних об'єктах в Україні, яка включає огляд висновків щодо візиту місії агентства 1 вересня. Зазначається, що хоча обстріли навколо ЗАЕС «ще не призвели до ядерної аварійної ситуації», вони продовжують «становити постійну загрозу ядерній та фізичній ядерній безпеці». Також у доповіді міститься заклик до негайного припинення обстрілів майданчика та прилеглих територій та до створення «зони захисту ядерної та фізичної ядерної безпеки навколо ЗАЕС».

Читайте також: ГУР прогнозує збільшення кількості біженців з Енергодара, у тому числі й працівників ЗАЕС

Як повідомлялося, у вівторок Рада Безпеки ООН на запит росії зібралася втретє за два місяці, щоб розглянути ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.

російська делегація традиційно намагається використати Радбез ООН як майданчик для поширення фальшивих наративів та дезінформації, звинувачуючи ЗСУ в атаках на захоплену ЗАЕС, яку насправді регулярно обстрілюють російські війська.

Фото: D. Calma/IAEA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-