Торгівля з ЄС допоможе Україні компенсувати частину втрачених у війні активів - єврокомісар

Торгівля з ЄС допоможе Україні компенсувати частину втрачених у війні активів - єврокомісар

Укрінформ
Європейський Союз буде поряд з Україною так довго, як це буде необхідним, і розвиватиме з нею взаємовигідну торгівлю вже зараз, не чекаючи, поки складуться сприятливіші обставини.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі учасників Ради міністрів ЄС з міністром енергетики України Германом Галущенком заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Саме так вона відповіла на запитання Укрінформу, яким чином Україна може допомогти Євросоюзу в подоланні енергетичної кризи, і чи чекатиме ЄС завершення бойових дій, аби скористатися перевагами енергетичної співпраці з Україною.

«Європейський Союз буде стояти поряд з Україною так довго, як це буде необхідним. Це означає, що ми не будемо чогось чекати. Комерційна торгівля з ЄС допоможе Україні компенсувати певну частину втрачених активів, це шлях уперед. Ми не чекаємо, поки складуться певні технічні обставини. Кілька місяців тому ми встановили необхідне обладнання і розпочали торгівлю з Україною. Завдяки цьому ми можемо компенсувати частину генерації електроенергії, яка здійснюється за рахунок того ж російського газу», - сказала Кадрі Сімсон.

Читайте також: Євросоюз вирішив удвічі збільшити обсяг торгівлі електроенергією з Україною

Вона зауважила, що Євросоюз не має наміру обмежувати співпрацю з Україною лише питаннями природного газу або електроенергії. Вже невдовзі буде укладений меморандум про співробітництво в галузі відновлюваних, або «зелених» газів. Це саме той ринок, що буде розвиватися в Європі, він надає чудові нові можливості для України бути успішним торговельним партнером ЄС на наступні роки.

«Ця війна змінила енергетичне майбутнє і для ЄС, і для України. Ми, обидві сторони, хочемо позбутися залежності від російського газу так швидко, як це можливо», - додала єврокомісар.

Читайте також: Україна може допомогти ЄС замістити 5 мільярдів кубів російського газу — Галущенко

Як повідомлялося, у Брюсселі відбулася надзвичайна Рада міністрів ЄС з питань енергетики. Європейські міністри шукали відповідь на загрозу повного переривання у постачанні російського газу. Вони погодили надзвичайний план Єврокомісії, який передбачає заощадження до 15% середнього споживання газу, та закачування цього обсягу у підземні сховища для безпечного проходження зимового періоду.

Під час неформального обіду, що відбувся в рамках зустрічі європейських міністрів, та був присвячений саме питанням безпеки енергопостачання, міністр Герман Галущенко розповів колегам по ЄС про досвід України у протистоянні провокаціям та нападам росії в енергетичній сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-