Україна може допомогти ЄС замістити 5 мільярдів кубів російського газу — Галущенко

Україна може допомогти ЄС замістити 5 мільярдів кубів російського газу — Галущенко

Укрінформ
Україна є солідарною з Євросоюзом у подоланні енергетичної кризи, що виникла внаслідок скорочення росією постачання газу до ЄС, та готова поставити вже зараз до країн Євросоюзу 1,5 гігаватт електроенергії, замістивши, таким чином, близько 5 мільярдів кубометрів газу.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком ділового обіду в рамках надзвичайної Ради міністрів ЄС з питань енергетики заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так міністр відповів на запитання Укрінформу, яким чином Україна і ЄС можуть допомогти одне одному в подоланні енергетичної кризи, що була спровокована росією.

«Ми маємо декілька ідей. Перш за все, це питання експорту електроенергії з України. Це ситуація взаємного виграшу. Ми можемо продавати електроенергію, ми маємо такі спроможності, до 1,5 гігават, – ми можемо робити це просто зараз. Це добре для українського ринку, тому що ми маємо велику цінову різницю. Тож ми можемо отримати гроші для підтримання нашої фінансової ліквідності. З іншого боку, ми можемо заощадити до 5 мільярдів кубометрів газу в Європі: ви просто купуєте нашу електроенергію і не використовуєте російського газу», - пояснив Галущенко.

Читайте також: В Євросоюзі домовилися про скорочення споживання газу на 15% на тлі шантажу рф

Як повідомлялося, росія погрожує країнам, що підтримують боротьбу України проти російської агресії, повним перериванням постачання газу, що напередодні зимового періоду може стати причиною глибокої енергетичної кризи.

Сьогодні у Брюсселі відбувається надзвичайне засідання Ради міністрів ЄС з питань енергетики, які шукають спільну відповідь на таку загрозу. У неформальному діловому обіді, що відбувається в рамках цієї зустрічі, бере участь міністр енергетики України Герман Галущенко.

Раніше Єврокомісія представила триєдиний план для подолання ймовірної газової кризи, на випадок раптового повного переривання постачання газу від російської федерації. Цей план передбачає пошук нових надійних постачальників газу, масовані інвестиції в розвиток відновлюваної енергії, а також заходи із підвищення енергоефективності та заощадження газу.

Зокрема, країнам ЄС запропоновано вже зараз, як запобіжний захід, добровільно зменшити споживання газу на 15 відсотків, натомість закачувати його у підземні сховища для безпечного проходження зимового періоду. Міністри енергетики ЄС, за деякими винятками, вже схвалили таку пропозицію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-