Євросоюз вирішив удвічі збільшити обсяг торгівлі електроенергією з Україною

Євросоюз вирішив удвічі збільшити обсяг торгівлі електроенергією з Україною

Укрінформ
Синхронізація електромереж України й Молдови з європейськими енергетичними системами дозволяє говорити про повномасштабну торгівлю електроенергією між нашою країною та Євросоюзом, обсяги якої ЄС цього тижня вирішив збільшити вдвічі.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі європейських міністрів енергетики з українським колегою Германом Галущенком заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Разом ми змогли з рекордною швидкістю інтегрувати Україну й Молдову в нашу електричну мережу. Це був історичний та символічний момент. Тепер ми маємо зробити наступний крок до повномасштабної торгівлі електроенергією з Україною. Перші транскордонні електричні обміни розпочалися наприкінці червня - це Румунія, Польща і Словаччина. Обсяг такої торгівлі нині охоплює 500 мегаватів. Європейські оператори енергетичних мереж у сфері електрики вже цього тижня вирішили збільшити цей обсяг удвічі», - зазначила єврокомісар.

Читайте також: Україна може допомогти ЄС замістити 5 мільярдів кубів російського газу — Галущенко

Вона наголосила, що така торгівля дозволяє Україні отримувати прибуток для компенсації бюджетних втрат внаслідок «ефекту війни». Для ЄС така торгівля приносить додаткові обсяги електроенергії за доступними цінами в часи, коли ціни на енергію є особливо високими. Водночас це дозволяє Євросоюзу скорочувати споживання газу, оскільки країни ЄС отримують з України електроенергію, для виробництва якої були б вимушені витрачати додаткові обсяги газу.

Як повідомлялося, у Брюсселі відбулася надзвичайна Рада міністрів ЄС з питань енергетики. Європейські міністри шукали відповідь на загрозу повного переривання у постачанні російського газу. Вони погодили надзвичайний план Єврокомісії, який передбачає заощадження до 15% середнього споживання газу та закачування цього обсягу у підземні сховища для безпечного проходження зимового періоду.

Читайте також: Торгівля електроенергією є взаємно вигідною для ЄС і України – чеський міністр

Під час неформального обіду, що відбувся в рамках зустрічі європейських міністрів та був присвячений саме питанням безпеки енергопостачання, міністр Герман Галущенко розповів колегам по ЄС про досвід України у протистоянні провокаціям та нападам росії в енергетичній сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-