Торгівля електроенергією є взаємно вигідною для ЄС і України – чеський міністр

Торгівля електроенергією є взаємно вигідною для ЄС і України – чеський міністр

Укрінформ
Торгівля електроенергію, яка набула нового поштовху після синхронізації українських та європейських електромереж, є вигідною для обох сторін, оскільки дозволяє ЄС отримувати доступну електроенергію в часи надзвичайно високих цін, а Україні – забезпечувати доходи бюджету.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі європейських міністрів енергетики з міністром енергетики України Германом Галущенком заявив представник Чеського головування ЄС, міністр промисловості та торгівлі Чеської Республіки Йозеф Сікела (Jozef Síkela), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Протягом минулих місяців були започатковані комерційні енергетичні обміни між Україною і деякими країнами-членами, поступово збільшується торгівля електроенергією. Це є особливо важливим у нинішньому контексті, оскільки дозволяє Україні заробляти та підтримувати власну енергетичну систему в ситуації, коли внутрішній дохід був скорочений після російського нападу. Водночас це надає доступну електроенергію для ЄС у ті часи, коли ціни є особливо високими», - зауважив Сікела.

Він зауважив, що сьогодні міністри країн Євросоюзу обговорили подальший розвиток співробітництва з Україною в секторі енергетики, а також досягнутий прогрес, особливо у синхронізації енергетичних мереж та у постачанні газу.

«Я хочу висловити глибоку солідарність з українським народом, який кожного дня веде бій для захисту своєї країни від неприйнятної російської агресії. Україна є суверенною країною, її територіальна цілісність та незалежність мають поважатися. Варварська війна (росії) руйнує Україну вже більше 5 місяців. ЄС надає Україні непохитну підтримку в політичному, економічному, гуманітарному та у військовому вимірах. Я можу запевнити вас, Герман, що ЄС буде продовжувати робити все можливе для підтримки України», - зауважив представник Чеського головування ЄС, звертаючись безпосередньо до українського міністра Германа Галущенка.

Читайте також: В Євросоюзі домовилися про скорочення споживання газу на 15% на тлі шантажу рф

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулася надзвичайна Рада міністрів ЄС з питань енергетики, які шукали шляхи реагування на загрозу повного переривання у постачанні російського газу. Міністри погодили надзвичайний план Єврокомісії, який передбачає заощадження до 15 відсотків газу, що зазвичай споживається у країнах членах, та закачування цього обсягу в підземні сховища для безпечного проходження зимового періоду.

Під час неформального обіду, що відбувся в рамках зустрічі європейських міністрів та був присвячений саме питанням безпеки енергопостачання, міністр Герман Галущенко розповів колегам по ЄС про досвід України у протистоянні провокаціям та нападам росії в енергетичній сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-